Tvůrce webu je i pro tebe! Postav třeba web. Bez grafika. Bez kodéra. Hned.
wz

28.-31.10.2001 - In... Canto sul Garda

Itálie - Riva del Garda

      Sbor se zúčastnil 4. ročníku soutěže pěveckých sborů, pořádané mezinárodní organizací Musica Mundi v překrásném prostředí turistického centra u jezera Lago di Garda, umístěného přímo pod štíty Dolomit. Byl to první výjezd sboru do zahraničí v posledních 20 letech, který byl umožněn díky pomocí sponzorů: Severočeských dolů a.s. a města Chomutova, a tedy i první vážná zkušenost v podobné soutěži.

Sobota 28.10.

      Po celonoční cestě autobusem přes Německo a Rakousko jsme se z pošmourného podzimního počasí doma v ranních hodinách ocitli v nádherném slunečném počasí na břehu jezera v Riva del Gardo. Po prezentaci v kongresovém centru jsme se ubytovali v příjemném penzionu v obci Varone, vzdálené asi 4 km v malebném prostředí na úpatí hor. Následoval volný program, který někteří členové sboru strávili procházkami po okolí penzionu, jiní prohlídkou nedalekého Riva del Gardo, další odpočinkem.
     Odpoledne nás autobus odvezl do Riva del Gardo, kde jsme nejdříve absolvovali krátkou zvukovou zkoušku v kostele sv. Marie. Vpodvečer jsme se potom zúčastnili slavnostního pochodu účastníků městem, ukončeného projevem starosty města z balkónu radnice a vystoupením mexického folklorního souboru The Zavala Brothers and Sisters.
     Po večeři jsme se zúčastnili jako diváci zahajovacího koncertu festivalu, na kterém vystoupili někteří ze soutěžících: v předchozím odstavci zmíněný mexický soubor, čínský sbor Harbin Jianische Chorus, velice zajímavý izraelský sbor Makhelat Mizmorei Teiman, rakouský mužský sbor MGV Almrose Radenthein, německý mužský sbor Männerchor Plaidt.
     Den byl zakončen společným posezením většiny členů sboru ve sklepě penzionu za zpěvu a konzumace výborného italského vína.

Neděle 29.10.

     Neděle byla pro Hlahol soutěžním dnem. Kategorie S1 - Musica Religiosa smíšených sborů byla obsazeny nejpočetněji - kromě nás zde soutěžilo dalších 13 sborů. Soutěž se konala v krásném kostele sv. Marie. Hlahol vystoupil jako druhý v pořadí. Náš soutěžní repertoár:

     Zazpívali jsme na hranici svých možností. Poslechli jsme si sbory, které následovaly po nás, a o přestávce jsme si došli na oběd do pizzerie na nábřeží. Po dobrém obědě (většinou pizza a dobré víno) jsme se vrátili do kostela sledovat až do večeře vystoupení dalších sborů.
     Po večeři následovala zkouška, na které jsme si připravovali program na zítřejší už nesoutěžní vystoupení. Závěr večera (a noci) probíhal ve stejném duchu jako předchozí den.

Pondělí 30.10.

     Po snídani jsme měli další zkoušku na večerní představení a potom už bylo až do večeře volno, které většina Hlaholu využila k procházkám a výletům po okolí (např. ke hradu ve výši několik set metrů nad Varone - bohužel nepřístupnému, neboť obydlenému, takže jsme skončili v podhradí v restauraci u Crocceho (čili u krocana)).
     Po večeři jsme došli do místního kostelíku, přeměněného na kulturní sál, kde jsme vystupovali na koncertu společně se skvělým lotyšským souborem Accolada, hrajícím na lidové nástroje připomínající citeru a zpívající předvším lidové melodie, a s izraelským souborem Makhelat Mizmorei Teiman, který zpíval židovské písně a jehož sbormistr Barak Oded zaujal mj. i tím, že chvílemi místo dirigování bubnoval na bubínek. Náš repertoár byl následující:

Úterý 31.10.

     Volný den bez festivalového programu jsme využili k výletům po okolí. Podstatná část sboru se sešla u horského jezera Lago di Tenno, ke kterému dorazili v několika skupinách různými trasami. Jiní absolvovali prohlídků vodopádů v bezprostřední blízkosti penzionu.

Středa 1.11.

     Poslední den pobytu v Itálii jsme po snídani vyklidili hotel a přesunuli jsme se do Riva del Gardo. Až do večerního závěrečného koncertu byl volný program. Jedna skupina členů sboru ho využila k vyhlídkové plavbě po jezeře. Fyzicky zdatnější absolvovali náročný výstup na jeden ze štítů, tyčících se do výše asi 1000 m nad jezerem. Vpodvečer proběhlo setkání sbormistrů soutěžících sborů s porotci.
     Večer jsme se zúčastnili závěrečného koncertu laureátů soutěže spojeného s vyhlášením výsledků soutěže. Hlahol se umístil ve stříbrném pásmu, což je výsledek na úrovni současných možností sboru. Po skončení koncertu jsme nasedli do autobusu a vyrazili na cestu domů.

Výsledky kategorie S1 - Musica Religiosa, smíšené sbory
SborSbormistrStátBodyPásmo
Kulturne družstvo komorni zbor Ipavska Matjaž Šček Slovinsko 26,07 zlaté VI
Cantabile Helsinki Pasi Hyökki Finsko 24,85 zlaté V
Dresdner Motettenchor Mathias Jung Německo 24,77 zlaté V
Komorni zbor Nova Gorica Ambrož Čopi Slovinsko 24,73 zlaté V
Óbudai komorokórus Ákos Erdös Maďarsko 24,40 zlaté IV
Mešani pevski zbor VIVA Brežice Simona Rožman Strnad Slovinsko 24,38 zlaté IV
Kor Canticum Ingrid Danbolt Norsko 22,38 zlaté II
Gdansk University Choir Marcin Tomczak Polsko 21,95 zlaté II
Mjesoviti hor SPD Jedinstvo Nemanja Savić Bosna a Hercegovina 20,72 zlaté I
Chór Kantylena panstwowej wyszej szkoly zawodowej v Leszne Alina Pietrzak Polsko 17,30 stříbrné VII
Coro Polifonica "Luca Marenzio" Francesco Gatta Itálie 17,08 stříbrné VII
Hlahol Miroslav Šulc ČR 16,68 stříbrné VII
Lidia Doushek Anelia Sabeva Bulharsko 12,48 stříbrné II