Tvůrce webu je i pro tebe! Postav třeba web. Bez grafika. Bez kodéra. Hned.
wz

24.5.2014 -Tibi laus

ZUŠ F.L.Gassmanna a kostel Nanebevzetí Panny Marie v Mostě


      V letošním roce uspořádala Podkrušnohorská oblast Unie českých pěveckých sborů společně se sborem Pěvecké sdružení severočeských učitelů v Mostě již 11. ročník nesoutěžního přehlídkového festivalu duchovní hudby Tibi laus.

      V odpolední části vystoupilo před odbornou porotou, která byla v již tradičním složení (prof. Jiří Kolář, Magda Martincová a Mgr. Stanislav Jelínek) v koncertním sále Základní umělecké školy F. L. Gassmanna celkem 10 sborů z Mostu a okolí (Bohosudova, Chomutova, Jirkova a Teplic). Hlahol pod vedením Miroslava Šulce zazpíval 3 skladby z loni vydaného CD a dvě letošní novinky.

      Porota pro podvečerní koncert vybrala z jeho repertoáru Sanctus z Requiem nedávno zesnulého českého skladatele Zdeňka Lukáše.

      Program podvečerního koncertu pro veřejnost, který se konal v nádherném prostředí přestěhovaného kostela Nanebevzetí Panny Marie, sestavila porota, která každému sboru vybrala jednu ze skladeb z jeho odpoledního vystoupení. Program byl obohacen varhanními improvizacemi předního českého varhaníka Michala Novenka. V závěru akce zazpívaly všechny zúčastněné sbory společně jednu větu (Perla ukrytá) ze Symfonie in honerem Jacobi Trautzli Jana Zástěry pod taktovkou autora a skladbu zakladatele festivalu Jiřího Břízy Adventní ciaccona, kterou dirigovala jeho dcera Markéta Gabrielová.

      Festival bohužel proběhl již tradičně bez podpory města Mostu. Za to, že se to povedlo, patří velký dík pořadatelům - výboru podkrušnohorské oblasti UČPS (především předsedkyni Haně Kultové). Poděkování patří i Základní umělecké škole F. L. Gassmanna, jmenovitě zástupkyni ředitele Mileně Bittnerové za laskavé poskytnutí prostor školy a vytvoření příjemného zázemí účastníkům na dopolední části akce a Národnímu památkovému ústavu, konkrétně pí. Ludmile Klimplové, za umožnění pronájmu nádherného prostoru kostela k podvečernímu koncertu. V neposlední řadě patří poděkování všem účinkujícím za vytvoření příjemné přátelské atmosféry.

      
Program - Hlahol:
O. A. Tichý: Svatý Václave
Z. Lukáš: Sanctus z Requiem
A. Tučapský: Filiae Jerusalem
J. A. Koželuh: Judas mercator
A. Koszewski: Zdrowas Królewno wyborna
 


Pavel Ježil, 4.6.2014


Datum poslední aktualizace: 4.6.2014