Tvůrce webu je i pro tebe! Postav třeba web. Bez grafika. Bez kodéra. Hned.
wz

14.4.2014 - Velikonoční koncert

Kostel sv. Ignáce v Chomutově


      V Chomutově je již letitou tradicí pořádání vánočních koncertů pěveckých sborů z Chomutova a okolí, které jsou diváky hojně navštěvovány. Středisko kulturních a knihovnických služeb v Chomutově se v letošním roce pokusilo založit novou tradici - koncerty v době nejvýznamnějších křesťanských svátků, tedy Velikonoc. Pro zahajovací koncert si pozvalo dva místní sbory, jejichž hlavní náplní je interpretace duchovní hudby - jirkovský Vox cantabilis a chomutovský Hlahol.

      V první části koncertu v největším chomutovském kostele sv. Ignáce se představil jirkovský komorní sbor Vox cantabilis, který už řadu let pod vedením Sylvie Palkoskové sbírá vavříny doma i v zahraničí.

      Druhou část programu vyplnil Hlahol, který pod vedením svého sbormistra Miroslava Šulce zazpíval svůj velikonoční repertoár. Premiérově provedl gregoriánský chorál Luto carens et latere, Tučapského velikonoční moteto Filiae Jerusalem a skladbu Una hora potuistis barokního skladatele Jana Antonína Koželuha.

      Na závěr oba sbory společně provedly pod řízením Miroslava Šulce a za doprovodu klávesistky Sylvie Palkoskové a violoncellisty Provazníka Stabat Mater od Františka Ignáce Tůmy.

      
Program - Hlahol:
gregoriánský chorál: Luto carens et latere
Z. Lukáš: Sanctus, Agnus Dei z Requiem
A. Koszewski: Zdrowas Królewno wyborna
A. Tučapský: Tristis est anima meo
A. Tučapský: Filiae Jerusalem
A. Tučapský: Pater meus
J. A. Koželuh: Una hora potuistis
 
Program - společný:
F. I. Tůma: Stabat Mater
J. A. Koželuh: Judas mercator
 


Pavel Ježil, 25.4.2014


Datum poslední aktualizace: 16.5.2014