Tvůrce webu je i pro tebe! Postav třeba web. Bez grafika. Bez kodéra. Hned.
wz

9.3.2014 - Koncert s Bohemiachorem

Kostel sv. Ignáce v Chomutově


      Chomutov se stal o druhém březnovém víkendu hostitelem špičkového smíšeného pěveckého sboru Bohemiachor. Tento sbor pracuje neobvyklým způsobem: Nemá žádné sídlo (nebo spíše jeho sídlem je Česká republika), jeho zpěváci pocházejí z různých koutů republiky a scházejí se pravidelně 4x do roka na víkendové a jednou ročně na týdenní soustředění, kde secvičují repertoár, který se předem učí každý člen samostatně. Ke spolupráci si obvykle zvou renomované sbormistry tuzemské i zahraniční. Během své více než dvacetileté činnosti sbor posbíral řadu ocenění na prestižních festivalech.

      Každé soustředění Bohemiachoru je ukončeno závěrečným koncertem. Hlaholu se dostalo cti jejich chomutovský koncert zahájit, tedy plnit funkci předskokana. V příjemném jarním počasí se v nevlídně studeném kostele přes nepříliš vhodný termín (neděle 13:00 hod.) překvapivě sešli i posluchači a pomohli vytvořit výbornou atmosféru

      V úvodní části vystoupil Hlahol pod řízením svého sbormistra Miroslava Šulce. Do programu zařadil především skladby ze svého nedávno vydaného CD, byl to takový průřez duchovním repertoárem sboru - od úprav středověkých písní ("Trubte v trúbu", "Svatý Václave", "Veseliž se již nyní") přes barokní (J. S. Bach, B. M. Černohorský) až po současné skladatele (Z. Lukáš, A. Tučapský, A. Pärt, G. Young)

      Hlavní část programu patřila Bohemiachoru, který pod vedením dvou sbormistrů - kmenového Víta Novotného a hostujícího ukrajinského Jurije Galatenka - předvedl pestrý a působivý repertoár, obsahující mimo jiné nádherné Shakespearovské písně od finského skladatele Jaakko Mäntyjärviho, při nichž zpěváci předvedli nejen pěvecké, ale i herecké umění, "Biblické písně" Antonína Dvořáka či ukrajinské lidové písně, které v současné politické situaci, kdy Ukrajina bojuje o svoji budoucnost, měly až symbolické vyznění.

      Na závěr oba sbory spojily své síly a zazpívaly společnou píseň.

      Koncert byl velice vydařenou akcí, oba sbory podaly výkony, za které se rozhodně nemusely stydět, a úspěchem bylo, že přestože koncert trval téměř hodinu a půl, nikdo z diváků neumrzl. A protože zpěvu není nikdy dost, účastníci si ještě po skončení koncertu spontánně zazpívali na sluníčku v přilehlém atriu. Obrovský dík za organizaci celého víkendového programu patří neúnavné zpěvačce obou sborů Jitce Hlaváčové.

      
Program - Hlahol:
V. Singh: Medieval gloria
anonym: Trubte v trúbu
O. A. Tichý: Svatý Václave
J. Bříza: Adventní ciaccona (Veseliž se již nyní)
J. S. Bach: Psallite Deo nostro
B. M. Černohorský: Praecatus est Moyzes
Z. Lukáš: Quis potest dicere
Z. Lukáš: Sanctus (Requiem)
A. Tučapský: Tristis est anima meo
A. Pärt: Bogorodice djevo
G. Young: Alleluia
 
Program - společný:
Iván Eröd: Viva la musica
 


Pavel Ježil, 11.3.2014


Datum poslední aktualizace: 11.3.2014
" :