Tvůrce webu je i pro tebe! Postav třeba web. Bez grafika. Bez kodéra. Hned.
wz

8.12.2013 - Adventní koncert a křest CD

Kostel sv. Ignáce v Chomutově


      Hlahol je již tradičně jedním z protagonistů oblíbených nedělních adventních koncertů, pořádaných Střediskem knihovnických a kulturních služeb v Chomutově (SKKS) v kostele sv. Ignáce. V letošním roce na nás vyšla druhá adventní neděle. Sváteční atmosféra byla tentokrát ještě podtržena mimořádnou událostí v dějinách našeho sboru - křtem CD "Chrámová hudba II (Viva la musica)", který provedl osobně chomutovský primátor Mgr. Jan Mareš.

      Tento akt byl vyvrcholením několikaměsíčního úsilí s nácvikem a nahráváním druhého sborového CD (předchozí vyšlo před 11 lety). Ústřední postavou a hnacím motorem byl sbormistr Hlaholu Miroslav Šulc, kromě sboru se na nahrávání části repertoáru podílel také Komorní orchestr města Chomutova vedený Marií Fartákovou. Technickou stránku nahrávky zajišťoval zvukař Lukáš Hieke, obal a buklet vytvořil a celou akci koordinoval Martin Šíl, fotografie nám laskavě vytvořil Jaroslav Jelínek. CD mohlo vzniknout také díky finanční podpoře statutárního města Chomutov. SKKS a Základní škola Zahradní v Chomutově nám laskavě poskytly prostory k nahrávání.

      Protože byl koncert spojen s výše uvedeným křtem, obsahem první části programu byly většinou skladby z tohoto CD. Ve druhé části zazpíval Hlahol za doprovodu Komorního orchestru města Chomutova, vedeného novým primášem Janem Svejkovským, kromě jedné věty Fibichovy Missy Brevis už vánoční repertoár včetně posluchači oblíbených koled.

      
Program Hlaholu:
V. Singh: Medieval gloria
Šteyerův kancionál: Dítě se nám narodilo
O. A. Tichý: Svatý Václave
anonym: Trubte v trúbu
J. Bříza: Adventní ciaccona
J. S. Bach: Psallite Deo nostro
A. Koszewski: Zdrowas Królewno wyborna
Z. Lukáš: Sanctus (Requiem)
Z. Fibich: Credo (Missa brevis)
J. Schreier: Pastorella in D
M. Šulc: Koledy I (Nastal přeradostný čas; Slyšte, slyšte, pastuškové; Padla rosa studená)
M. Šulc: Koledy II (Štěstí, zdraví; Jak jsi krásné, neviňátko; Nesem vám noviny)
M. Šulc: Z jedné strany chvojka


Pavel Ježil, 1.1.2014


Datum poslední aktualizace: 1.1.2014