Tvůrce webu je i pro tebe! Postav třeba web. Bez grafika. Bez kodéra. Hned.
wz

8.6.2013 - Setkání sborů UČPS

Biskupské gymnázium v Bohosudově


      Tradiční setkání sborů Ústeckého kraje Unie českých pěveckých sborů, konané od 90. let minulého století každý lichý rok, se v letošním roce přesunulo do Bohosudova. V nádherném prostředí kaple Biskupského gymnázia, které zúčastněným sborům připravilo dobré zázemí, vystoupilo tentokrát 8 sborů: členské sbory místní Audite silete, Pěvecké sdružení severočeských učitelů a Clavis cordium z Mostu, Krušnohorský pěvecký sbor z Teplic, chomutovský Hlahol a Ženský pěvecký sbor Jirkov doplnily dva hostující - Ženský sbor z Peruce a dokonce zahraniční smíšený sbor M@gnificat z Bratislavy.

      Hlahol se těchto setkání pravidelně účastní. Tentokrát termín padl do vypjatého období natáčení druhého sborového CD, a proto se podařilo zajistit účast pouze velmi komorního složení (11 zpěváků - 2 soprány, 3 alty, 3 tenory a 3 basy), v němž zazpíval pod vedením svého sbormistra Miroslava Šulce některé skladby z připravovaného CD. Velký ohlas měla především skladba současného polského skladatele Koszewskeho Zdrowas Królewno wyborna.

      Hlavní zásluhu na úspěšné akci měla sbormistryně místního sboru Ing. Vlasta Holíková, která celou akci zorganizovala, zajistila podporu Ústeckého kraje (záštitu nad setkáním převzala a osobně se ho zúčastnila předsedkyně výboru pro výchovu, vzdělávání a zaměstnanost Ústeckého kraje Ing. Dagmar Waicová), města Krupka (účastníky pozdravil tajemník městského úřadu Ing. František Růžička) i školy. Velký dík patří ředitelce Biskupského gymnázia Mgr. Janě Pucharové, která bezplatně poskytla prostory školy a osobně účastníky pozdravila, i předsedkyni oblastního výboru UČPS Ing. Haně Kultové především za zajištění komunikace se zúčastněnými sbory.

      Setkání se podařilo uskutečnit navzdory tomu, že ve východní části kraje aktuálně řádily mohutné záplavy. Proto je třeba poděkovat i všem účastníkům setkání, mezi nimiž se podařilo vybrat v průběhu akce na povodňové konto slušnou částku 6 650,- Kč.

      
Program - Hlahol:
anonym: Trubte v trúbu
Franciśzek Lilius: Pieśń o świetym Jacku
Antonín Tučapský: Tristis est anima meo
Andrzej Koszewski: Zdrowas Królewno wyborna
Zdeněk Fibich: Dona nobis z Missy brevis
Iván Eröd: Viva la musica
 


Pavel Ježil, 16.6.2013


Datum poslední aktualizace: 17.6.2013
" :