Tvůrce webu je i pro tebe! Postav třeba web. Bez grafika. Bez kodéra. Hned.
wz

2.12.2012 - Adventní koncert

kostel sv. Ignáce v Chomutově


      V letošním roce měl Hlahol čest společně se svým tradičním partnerem Komorním orchestrem města Chomutova zahajovat sérii nedělních adventních koncertů v kostele sv. Ignáce pořádaných Střediskem knihovnických a kulturních služeb, která se stala už trvalou součástí předvánoční atmosféry v Chomutově.

      Protože bezprostředně před koncertem proběhlo na náměstí před kostelem slavnostní rozsvícení vánočního stromu, doprovázené kulturním programem a vrcholící ohňostrojem, měli jsme strach, zda přijde dost posluchačů na koncert. Naše obavy však byly zbytečné, největší chomutovský kostel se zaplnil. První svíci na adventním věnci zapálil primátor Chomutova Mgr. Jan Mareš.

      V první části koncertu vystoupil Hlahol pod vedením svého sbormistra Miroslava Šulce se svým acapellovým repertoárem. Kromě jiného zazpíval premiérově dvě německé koledy (O Jesulein zart, Ihr Hirten erwacht) a skladbu současného polského skladatele Andrzeje Koszewskeho Zdrowas królewno a po mnoha letech op2t zařadil do svého repertoáru fugu Johanna Sebastiana Bacha Psallite Deo nostro a nádherné, byť interpretačně i posluchačsky náročné vánoční moteto francouzského skladatele první poloviny 20. století Francise Poulence O magnum mysterium.

      Po krátké instrumentální vložce Komorního orchestru města Chomutova vedeného Marií Fartákovou se obě tělesa spojila a provedla Arii a Moteto pastorale Františka Xavera Brixiho a směs českých koled v úpravě Miroslava Šulce. Altové sólo v Brixiho Árii zazpívala Markéta Křivdová, sopránové sólo v koledě Ráda bych k Betlému Jitka Deutscherová, závěrečný tón celého koncertu (úder na činely) provedl Daniel Hurník.

      
Program Hlaholu samostatně:
Iván Eröd: Viva la musica
Václav Holan-Rovenský: Zvěstujem Vám radost
Václav Holan-Rovenský: Veselme se všichni
Jiří Bříza: Adventní ciaccona - Veseliž se již nyní
anonym: Rorate - Všichni věrní křesťané
Samuel Scheidt: O Jesulein zart
německá koleda: Ihr Hirten erwacht
Johann Sebastian Bach: Psallite Deo nostro
Andrzej Koszewski: Zdrowas królewno
Arvo Pärt: Bogoroditsje djevo
Zdeněk Lukáš: Dona nobis pacem
Francis Poulenc: O magnum mysterium
Francis Poulenc: Hodie Christus natus est
 
Program Hlaholu s orchestrem:
František Xaver Brixi: Aria et Moteto pastorale
Miroslav Šulc: Směs českých koled (Štěstí, zdraví; Slyšte, slyšte, pastuškové; Padla rosa studená; Ráda bych k Betlému; Z jedné strany chvojka; Jak jsi krásné, neviňátko; Nesem vám noviny)
 


Pavel Ježil, 5.12.2012


Datum poslední aktualizace: 31.12.2012