Tvůrce webu je i pro tebe! Postav třeba web. Bez grafika. Bez kodéra. Hned.
wz

3.10.2012 - Slavnostní koncert k 65. narozeninám Hlaholu

kostel sv. Ignáce v Chomutově


      Ne vždy stárnout znamená ztrácet sílu, elán a dech. Přesvědčit se o tom mohli všichni, kteří 3. října strávili večer v kostele sv. Ignáce ve společnosti pěveckého sboru Hlahol.

      Chomutovský smíšený sbor oslavil pětašedesátku s chutí, s úsměvem a s přáteli, především svými posluchači, Komorním smyčcovým orchestrem města Chomutova pod vedením Marie Fartákové a řadou dalších, kteří se pravidelně podílejí na spolupráci se sborem nebo ho sponzorsky podporují. Průvodního slova se zhostil Zdeněk Turek, který citoval památná slova zakladatelů sboru z května 1947 (tehdy založeného pod jménem Vlastislav): "Víme, že hudba a zpěv jsou nejvznešenějšími dary, neboť umění zdobí, ale zpěv povznáší a činí člověka dokonalejším a ušlechtilejším…", připomněl ale i atmosféru 50. let, která nadlouho ovlivnila repertoár a život sboru, zmínil jména dirigentů, kteří sbor vedli, i skladatele, jejichž tvorba se uváděla nejčastěji.

      V první polovině večera Hlahol zazpíval své nejoblíbenější a nejúspěšnější sakrální skladby a premiérově ve spolupráci s komorním orchestrem uvedl kompletní provedení mše Missa brevis op. 21 od Zdeňka Fibicha. Nástup Hlaholu po pomyslné přestávce, kterou zaplnil smyčcový orchestr slavným Kánonem in D od Johanna Pachelbela, překvapil nejen diváky, ale i průvodce večerem Zdeňka Turka. Rozdělil se tedy o zodpovědnost při konferování s dirigentem sboru MUDr. Miroslavem Šulcem a diváci i samotný Hlahol se nebývale bavili. Tmavé peleríny a černé obleky vystřídala barevná trička a v uvolněné atmosféře zazněly skladby, které posluchači Hlaholu běžně neslýchají. Koncert přesvědčil, že Hlahol ve svých pětašedesáti ve skutečnosti mládne a do budoucna slibuje zajímavé kulturní zážitky.

      
Program koncertu:
Gordon Young: Alleluia
Zdeněk Lukáš: Sanctus, Agnus Dei z Requiem
Vytautas Miškinis: Cantate Domino
Antonín Tučapský: Pater meus
Bohuslav Matěj Černohorský: Precatus est Moyzes
Zdeněk Fibich: Missa brevis - s Komorním orchestrem města Chomutova
Johann Pachelbel: Kánon in D - Komorní orchestr města Chomutova
anonym: Zottelmarsch
anonym - hornická: Již opět z věže zaznívá
Josef Haydn: Jen jedna žena zlá
Georg Friedrich Händel: Sign EC VI
Franciśzek Lilius: Pieśń o świetym Jacku
spirituál: Ipharadisi
Jaroslav Krček: Což se mně, má milá, hezká zdáš
Iván Eröd: Viva la musica
Jan Křtitel Vaňhal: Credo z Missa in C - s Komorním orchestrem města Chomutova
 


Renata Stojanovová, 13.10.2012


Datum poslední aktualizace: 14.10.2012