Tvůrce webu je i pro tebe! Postav třeba web. Bez grafika. Bez kodéra. Hned.
wz

9.6.2012 - Tibi laus

ZUŠ F.L.Gassmanna a kostel Nanebevzetí Panny Marie v Mostě


      V letošním roce uspořádala Podkrušnohorská oblast Unie českých pěveckých sborů společně se sborem Cantores Sancti Venceslai v Mostě jubilejní 10. ročník nesoutěžního přehlídkového festivalu duchovní hudby Tibi laus.

      V úvodní části programu se představilo porotě ve složení prof. Jiří Kolář, Mgr. Stanislav Jelínek a Magda Martincová v koncertním sále Základní umělecké školy F. L. Gassmanna 8 sborů z Bohosudova, Chomutova, Jirkova, Mostu a Teplic. Hlahol pod vedením svého sbormistra Miroslava Šulce zopakoval svůj soutěžní program z nedávného vystoupení na polském festivalu Cracovia Cantans.

      Svým výkonem si určitě v konkurenci ostatních účastníků ostudu neudělal. Porota vystoupení Hlaholu hodnotila vcelku příznivě a pro odpolední koncert vybrala z jeho repertoáru Bogoroditse djevo radujsja současného estonského skladatele Arvo Pärta.

      Program podvečerního koncertu pro veřejnost, který se konal v nádherném prostředí přestěhovaného kostela Nanebevzetí Panny Marie, z valné části sestavila porota, která každému sboru vybrala jednu ze skladeb z jeho odpoledního vystoupení. Program byl obohacen varhanními skladbami v podání předního českého varhaníka Michala Novenka. V závěru akce zazpívaly všechny zúčastněné sbory společně skladbu zakladatele festivalu Jiřího Břízy Gloria, kterou dirigovala jeho dcera Markéta Gabrielová.

      Festival bohužel proběhl již potřetí za sebou bez podpory města Mostu. Za to, že se to povedlo, patří velký dík pořadatelům - výboru podkrušnohorské oblasti UČPS (především předsedkyni Haně Kultové) a mosteckému sboru Cantores sancti Venceslai (specielně jeho umělecké vedoucí Markétě Gabrielové). Poděkování patří i Základní umělecké škole F. L. Gassmanna, jmenovitě jejímu řediteli Antonínu Vackovi a jeho zástupkyni Mileně Bittnerové za laskavé poskytnutí prostor školy a vytvoření příjemného zázemí účastníkům na dopolední části akce a Národnímu památkovému ústavu, konkrétně pí. Ludmile Klimplové, za umožnění pronájmu nádherného prostoru kostela k podvečernímu koncertu. V neposlední řadě patří poděkování všem účinkujícím za vytvoření příjemné přátelské atmosféry.

      

      
Program Hlaholu:
B. M. Černohorský: Precatus est Moyzes
Z. Lukáš: Agnus Dei z Requiem
A. Tučapský: Pater meus
A. Pärt: Bogoroditse djevo radujsja
 
Společná skladba:
J. Bříza: Gloria
 


Pavel Ježil, 22.6.2012


Datum poslední aktualizace: 23.6.2012