Tvůrce webu je i pro tebe! Postav třeba web. Bez grafika. Bez kodéra. Hned.
wz

31.5.- 4.6.2012 - Cracovia cantans

Krakow (Polsko)


      Po dvou letech Hlahol pod vedením svého dirigenta Miroslava Šulce opět vycestoval do ciziny, tentokrát premiérově do Polska na soutěžní festival Cracovia cantans, který se konal ve druhém největším polském městě, historickém Krakově.

      V posledním květnovém odpoledni jsme tedy nastoupili v hojném počtu 32 lidí do autobusu a vydali se na dlouho cestu. Po desetihodinové jízdě jsme okolo půlnoci dorazili do cíle a ubytovali se v poněkud omšelém hotelu Start.

      Na druhý den (pátek 1.6.) nám pořadatelé přichystali náročný program. Po chutné a vydatné snídani jsme absolvovali prohlídku historické části města s průvodcem. Prošli jsme si židovskou čtvrť, viděli jsme i známou Schindlerovu továrnu. Zlatým hřebem byla návštěva královského hradu na vrchu Wawel, kde jsme ztratili jednoho člena sboru - Michala Pavlovského. Mobilní telefon si pro jistotu nechal v hotelovém pokoji, takže se nám ho nepodařilo kontaktovat. Protože jsme odpoledne měli soutěž, nemohli jsme čekat a odjeli do hotelu. Tam se náš ztracený bas později telefonicky ozval a později nás čekal v místě soutěže.

      Po návratu do hotelu jsme si udělali zkoušku soutěžního repertoáru a odjeli do centra města k nádhernému kostelu sv. Petra a Pavla, kde se konala soutěž kategorie G (sakrální hudba), do níž byl Hlahol přihlášen. Náš sbor program zahájil, a tak jsme potom mohli sledovat několik následujících sborů, např. výborný slovinský sbor Adoramus (zaujal skvělou skladbou Cantate Domino současného skladatele Vulce) a především pozdějšího vítěze kategorie Raffles Chorale ze Singapuru, který překvapil nejen rouškami na ústech před vystoupením, ale především skvělým zpěvem včetně alikvotního.

      Program naší kategorie jsme nemohli slyšet do konce, protože nás čekal další bonbónek připravený pořadateli - návštěva solného dolu ve Wieliczke. Skvělá průvodkyně Eliška nás po více než 800 schodech vedla tříkilometrovou trasou po nyní už pro těžbu zavřeném dole až do hloubky 150 m, kde jsme zazpívali ve skalní kapli pro radost sobě i (aspoň doufám) dalším četným návštěvníkům dolu/muzea. Zpět už jsme naštěstí nemuseli šlapat po schodech nahoru, ale byli jsme vyvezeni výtahem. Půlminutovou jízdu nahoru těžní klecí proti svému tvrzení nakonec přežila i klaustrofobička Alenka (i když to jí i celé posádce výtahu dalo zabrat).

      Příjemný zážitek jsme ukončili večeří v místní restauraci, kde jsme ochutnali např. polskou specialitu - polévku zvanou žurek, která byla servírována v chlebě. Po návratu do hotelu šli někteří členové sboru poznávat noční Polsko do sousedního hypermarketu Tesco, jiní se věnovali společné zábavě (hraní karet či věštění z dlaně cikánkou Evou) namačkáni v malém čtyřlůžkovém pokoji (žádná větší místnost v hotelu nebyla k dispozici a z chodby nás vyhnal bdělý strážce recepce.

      Na sobotu nám pořadatelé zajistili prohlídku koncentračních táborů Auschwitz (Osvětim) a Bürkenau (Břežánky). Několik slabších jedinců si tento hluboký emocionální zážitek odpustilo a raději se věnovalo individuální prohlídce Krakova (jeho restauračních zařízení) a nákupům.

      Členové hlavní části výpravy v Osvětimi u vchodu do tábora vyfasovali sluchátka, nařídili si kanál svého průvodce a absolvovali dvouhodinovou prohlídku doprovázenou výkladem o hrůzách, které se zde za druhé světové války děly. Táborové budovy, vyplněné různými předměty, které zbyly po vězních, kteří táborem prošli, dobovými fotografiemi i různými dokumenty, krematorium - zařízení na likvidaci lidí, a nakonec i nepřetržitý proud stovek návštěvníků vzbuzovaly opravdu silné emoce a některé naše členky měly problém své city zvládnout. Po Osvětimi jsme pro doplnění celkového obrazu navštívili ještě nedaleký bývalý likvidační tábor Břežánky.

      Po skončení prohlídky a rychlém obědě jsme rádi zamířili zpět do Krakova, abychom se opět věnovali umění a připravili se na večerní vystoupení. Tím byl koncert, konaný v kostele sv. Kateřiny. Kromě Hlaholu zde vystoupilo dalších 5 sborů ze Singapuru, Slovinska, Ruska, Estonska a Polska. Náš sbor se mezi nimi určitě neztratil a ostudu si neudělal.

      Večerní (či spíše už noční) program byl individuální, část sboru se vrátila do hotelu a ti vytrvalejší se veselili v centru Krakova do časných ranních hodin.

      V poslední den pobytu (neděli) jsme měli snídani později, takže i flamendři měli čas se aspoň trochu vyspat (i když na některých to vůbec nebylo znát). Potom už jsme se sbalili, vyklidili hotel a odjeli ke kostelu Matky Boží, kde se konala mše svatá. Zde tvořil Hlahol pěvecký doprovod. Po skončení mše jsme sešli z kůru dolů před publikum a měli zde koncert. Byl to úžasný pocit, když po závěrečné skladbě přibližně tři stovky přítomných posluchačů povstaly a ve stoje nám aplaudovaly.

      Po koncertě jsme se ve městě naobědvali a sešli jsme se v budově Krakovské filharmonie, kde proběhl závěrečný festivalový galavečer s vyhlášením výsledků. V každé kategorii byly uděleny (případně neuděleny) 1., 2. a 3. cena a některé z ostatních sborů (ne všechny) dostaly diplom. To byl i případ Hlaholu. Po vyhlášení výsledků některé ze zúčastněných sborů vystoupily před publikem s jednou svojí skladbou.

      O přestávce Hlahol budovu opustil a vydal se na zpáteční cestu do Chomutova, kam dorazil v pondělí v časných ranních hodinách.

      Účast na festivalu můžeme hodnotit jako úspěšnou, získali jsme mnoho zážitků, viděli a slyšeli kvalitní sbory z Evropy i dalekého Singapuru, hodně a dobře jsme si zazpívali a nakonec si odvezli i diplom (byť se zkomoleným jménem sboru). Děkujeme Magistrátu statutárního města Chomutov, jehož dotace nám tento pěkný zájezd realizovat. Věříme, že jsme naše město reprezentovali důstojně.

      
Soutěžní program Hlaholu 1.6.:
B. M. Černohorský: Precatus est Moyzes
Z. Lukáš: Agnus Dei z Requiem
A. Tučapský: Pater meus
A. Pärt: Bogoroditse djevo radujsja
 
Program Hlaholu v solném dole ve Wieliczke 1.6.:
F. Lilius: Pieśń o świętym Jacku
Benešovský kancionál: Všichni věrní křesťané
V. Miškinis: Cantate Domino
A. Pärt: Bogoroditse djevo
Z. Lukáš: Sanctus z Requiem
I. Eröd: Viva la musica
 
Program Hlaholu v kostele sv. Kateřiny 2.6.:
G. O. Pitoni: Laudate Dominum
F. Lilius: Pieśń o świętym Jacku
J. Bříza: Veseliž se již nyní
B. M. Černohorský: Precatus est Moyzes
Z. Lukáš: Sanctus (Missa brevis)
A. Pärt: Bogoroditse djevo radujsja
V. Miškinis: Cantate Domino
I. Eröd: Viva la musica
 
Program Hlaholu na nedělní mši a následném koncertě 2.6:
Z. Lukáš: Kyrie (Missa brevis)
Z. Lukáš: Gloria (Missa brevis)
Z. Lukáš: Pater noster
Z. Lukáš: Agnus Dei (Missa brevis)
F. Lilius: Pieśń o świętym Jacku
Benešovský kancionál: Všichni věrní křesťané
J. Bříza: Veseliž se již nyní
B. M. Černohorský: Precatus est Moyzes
Z. Lukáš: Sanctus, Agnus Dei (Requiem)
A. Pärt: Bogoroditse djevo radujsja
A. Tučapský: Pater meus
V. Miškinis: Cantate Domino
I. Eröd: Viva la musica
 


Pavel Ježil, 20.6.2012


Datum poslední aktualizace: 24.9.2012