Tvůrce webu je i pro tebe! Postav třeba web. Bez grafika. Bez kodéra. Hned.
wz

20.4.2012 - Chomutovské krušení

Kostel sv. Ignáce v Chomutově


      V rámci letošních Chomutovských slavností se proběhl 16. ročník Setkání hornických a hutnických měst ČR, nazvaný Chomutovské krušení. Jedná se o významnou putovní akci, jejímž hostitelem je každý rok v jiné hornické město. V roce 2012 připadla organizace na Chomutov, který přivítal hornické delegace z 21 měst z České republiky, Slovenska, Německa, Polska a Maďarska.

      Hlahol byl požádán, aby svým zpěvem doprovodil slavnostní zahájení akce, které se konalo v pátečním podvečeru v kostele sv. Ignáce za účasti primátora statutárního města Chomutov Jana Mareše, hejtmanky Ústeckého kraje Jany Vaňhové a dalších významných hostů.

      Program zahájil příchod (či spíše přínos) světla svaté Barbory, který Hlahol doprovodil brumendem zazpívanou skladbou Alta trinita beata. Potom následovala hornická hymna "Hornický stav budiž velebený", kterou pro tuto příležitost stejně jako další hornické písně upravil sbormistr Hlaholu Miroslav Šulc. V dalším průběhu vystoupilo několik řečníků s krátkými projevy a tisková mluvčí chomutovského magistrátu Šárka Schönová postupně vítala jednotlivé zahraniční delegace slovem a Hlahol pod řízením Miroslava Šulce zpěvem písně z odpovídajícího regionu. Na závěr programu ještě zazpíval dvě české hornické písně a premiérově svižnou skladbu současného maďarského skladatele Eröda Viva la musica. Celá akce skončila odnesením ohně sv. Barbory z kostela.

      Vystoupení našeho sboru bylo následně kladně hodnoceno mnoha přítomnými. Hlahol tak před hosty z celé ČR i zahraničí důstojně reprezentoval jak své jméno, tak své rodné město Chomutov.

      
Program Hlaholu:
anonym: Alta trinita beata
anonym: Hornická hymna
Franciśzek Lilius: Pieśń o świętym Jacku
anonym: Vstávaj, Jano, hore
anonym: Glück auf
anonym: Již opět z věže zaznívá
anonym: Vy havrani umazaný
Iván Eröd: Viva la musica
anonym: Alta trinita beata
 


Pavel Ježil, 29.4.2012


Datum poslední aktualizace: 29.4.2012