Tvůrce webu je i pro tebe! Postav třeba web. Bez grafika. Bez kodéra. Hned.
wz

4.12.2011 - Adventní koncert

Kostel sv. Ignáce v Chomutově


      Hlahol je již trvalým protagonistou pravidelného cyklu nedělních adventních koncertů pořádaných Střediskem knihovnických a kulturních služeb v největším chomutovském kostele sv. Ignáce. V letošním roce dostal příležitost předvést své umění o druhou adventní neděli. Ke spoluúčasti pozval kromě tradičního partnera, jímž je Komorní orchestr města Chomutova, také jirkovský komorní sbor Vox cantabilis.

      Koncert zahájil moderátor Zdeněk Turek přednesem krátké básně a ředitelka pořádající organizace Marie Laurinová zapálením druhé svíce na adventním věnci. Potom už před posluchače předstoupil první host - dvanáctičlenný komorní sbor Vox cantabilis vedený Sylvií Palkoskovou. Vystoupení zahájil známým dvojsborem Jana Campana Vodňanského Rorando coeli , při němž mu echo dělal hostitel, tj. Hlahol. Ve svém dalším programu předvedl se svojí obvyklou precizností skladby renesanční, barokní i pravoslavné.

      Komorní orchestr města Chomutova vedený Marií Fartákovou tentokrát zpestřil své vystoupení zahraničními hosty - sólisty dvojkoncertu Antonia Vivaldiho pro housle a violu byli v Německu působící Francouz Alexander Contout Doan-Van a Jindřiška Kopecká.

      Hlahol pod řízením Miroslava Šulce zazpíval nejdříve acapellový repertoár, který zahrnoval skladby od renesance po současnost. Potom společně s orchestrem provedl Credo z Missy brevis Zdeňka Fibicha a obnovenou premiéru Pastorely Jiřího Ignáce Linka.

      Na závěr koncertu se k ostatním přidali i členové Vox cantabilis a všichni účinkující vytrvalému zmrzlému publiku společně zazpívali směs známých vánočních koled.

      Opět se potvrdilo, že nedělní adventní koncerty v kostele sv. Ignáce jsou mezi chomutováky oblíbené - diváci zaplnili velký kostel a přestože program byl poměrně dlouhý a byla velká zima, pomohli vytvořit krásnou předvánoční atmosféru, za což jim patří velký dík.

      
Program Hlaholu s Vox cantabilis:
Jan Campanus Vodňanský: Rorando coeli
 
Program Hlaholu - samostatně:
anonym: Rorate - Všichni věrní křesťané
Zdeněk Lukáš: Sanctus (z Requiem)
Jiří Bříza: Adventní ciaccona - Veseliž se již nyní
Zdeněk Lukáš: Dona nobis pacem
Francis Poulenc: Hodie Christus natus est
 
Program Hlaholu s orchestrem:
Zdeněk Fibich: Credo (z Missy brevis)
Jiří Ignác Linek: Pastorela
Miroslav Šulc: Směs českých koled (Štěstí, zdraví; Slyšte, slyšte, pastuškové; Padla rosa studená; Z jedné strany chvojka; Jak jsi krásné, neviňátko; Nesem vám noviny)
 


Pavel Ježil, 9.12.2011


Datum poslední aktualizace: 24.10.2012