Tvůrce webu je i pro tebe! Postav třeba web. Bez grafika. Bez kodéra. Hned.
wz

14.-15.10.2011 - Musica sacra na zámku Kozel

Zámek Kozel


      Po roční přestávce Hlahol vyrazil opět na mezinárodní měření sil, tentokrát na západočeský zámek Kozel nedaleko Plzně, kde se konal první ročník mezinárodního festivalu pěveckých sborů "Musica sacra na zámku Kozel", pořádaným pražskou agenturou Musica Travel Agency.

      Festival se konal v krásném prostředí klasicistního loveckého zámečku. Zahájen byl pátečním koncertem hostů. V sobotu dopoledne začala v zámecké jízdárně vlastní soutěž. Odborná porota ve složení prof. PaeDr. Jiří Kolář, prof. Hellmuth Drewes (Rakousko) a doc. PaeDr. Zdeněk Vimr hodnotila výkony soutěžících 8 sborů ze Slovinska, Německa a České republiky. Hlahol vystoupil se zažitým repertoárem a bez not (!), což umožnilo všem zpěvákům bedlivě sledovat sbormistra Miroslava Šulce a bezprostředně reagovat na jeho gesta (však také po vystoupení prohlásil: "Konečně jsem měl pocit, že diriguji!"). Výsledkem byl nadstandardní výkon sboru, ze kterého všichni měli dobrý dojem.

      Večer proběhl slavnostní závěr festivalu. V jeho začátku vyhlásila porota výsledky soutěžního klání. Hlahol zaznamenal historický úspěch - poprvé za doby své existence (aspoň pokud vzpomínky pamětníků a dostupné doklady sahají) se umístil na soutěži ve zlatém pásmu!!! Čtyři porotou nominované sbory se následně utkaly v soutěži napříč kategoriemi o Grand Prix (Hlahol nominován nebyl), kterou vyhrál více než padesátičlenný německý sbor "Konzertchor des Gethegymnasiums / Ruthenium seit 1608" z Gery sbormistra Christiana Franka.

      Dobrý dojem z úspěšného vystoupení podtrhlo kromě krásného prostředí také slunečné, byť chladné počasí. Poděkování patří všem pořadatelům v čele s duchovní matkou festivalu Vlastou Stadlerovou i zúčastněným sborům.

      
Program Hlaholu:
Giuseppe Ottavio Pitoni: Laudate Dominum
Camille Saint-Saëns: Ave verum
Arvo Pärt: Bogoroditsje djevo radujsja
Antonín Tučapský: Pater meus
Zdeněk Lukáš: Sanctus z Requiem
Zdeněk Lukáš: Quis potest dicere
Vytautas Miškinis: Cantate Domino
 



Pavel Ježil, 18.října 2011
Datum poslední aktualizace: 18.10.2011