Tvůrce webu je i pro tebe! Postav třeba web. Bez grafika. Bez kodéra. Hned.
wz

8.10.2011 - Podzimní koncert

Kostel Stětí sv. Jana Křtitele v Kadan


      Přede třemi roky navázal Hlahol přátelské kontakty s lužickosrbským sborem Lipa z Panschwitz-Kuckau. Dalším pokračováním naší spolupráce byl společný koncert, k němuž jsme své hosty pozvali do nedaleké Kadaně. Naši hosté přijeli před polednem, poobědvali v restauraci v kulturním domě Střelnice, prohlédli si historické centrum města i františkánský klášter. Odpoledne se sešli s Hlaholem v kostele Stětí sv. Jana Křtitele.

      Koncert zahájil Hlahol pod vedením svého sbormistra Miroslava Šulce. První část programu pojaljako generálku na soutěž, která ho čekala už za týden, a provedl na ni připravený duchovní repertoár. Ve druhé části se tématicky přiblížil zaměření hostujícího sboru a zazpíval úpravy lidových písní.

      Repertoár sboru Lipa, dirigovaného mladou sympatickou Jadwigou Kaulfürstovou, byl sestaven téměř výhradně ze srbskolužických lidových písní.

      Program vyvrcholil dvěma lidovými písněmi, českou a lužickosrbskou, které zazpívali Hlahol a Lipa společně pod střídavým řízením obou sbormistrů.

      Po koncertě bylo setkání ukončeno společným posezením obou sborů v kulturním domě Střelnice.

      Velké poděkování za zdařilé setkání patří především Martinu Šílovi za organizační zajištění celé akce, Míťovi Kozlovi a Česťovi Kreisslovi za to, že po celou dobu dělali našim hostům průvodce a tlumočníky, a Janě Šílové za odborný výklad při prohlídce kadaňských kulturních památek.

      
Program Hlaholu:
Gordon Young: Alleluia
Giuseppe Ottavio Pitoni: Laudate Dominum
Zdeněk Lukáš: Sanctus, Agnus Dei z Requiem
Arvo Pärt: Bogoroditsje djevo radujsja
Zdeněk Lukáš: Quis potest dicere
Vytautas Miškinis: Cantate Domino
Thoinot Arbeau: Pavana
Leontovič Michail: Ščedrik
lužická lidová: Mjej ty dobrú noc
Zdeněk Lukáš: Rano, rano, raniusieńko
 
Společný program Hlaholu a Lipy:
Jaroslav Krček: Což se mně má milá hezká zdáš
Bjarnat Krawc: Hanka, ty brune wóčko
 


Pavel Ježil, 18.října 2011


Datum poslední aktualizace: 18.10.2011