Tvůrce webu je i pro tebe! Postav třeba web. Bez grafika. Bez kodéra. Hned.
wz

18.4. 2011 - Velikonoční koncert

Kostel sv. Kateřiny v Chomutově


      Výsledky své letošní práce se Hlahol rozhodl předvést svým chomutovským příznivcům velikonočním koncertem v architektonicky i akusticky nádherném prostředí kostela sv. Kateřiny. Jeho přípravy však byly spojeny s komplikacemi.

      Zvolený termín nevyhovoval klíčovým členům doprovodného komorního orchestru, takže jsme místo původně připravované mše Zdeňka Fibicha jsme museli hledat časově adekvátní náhradu repertoáru. Jelikož nezbývalo mnoho času, oprášili jsme nádhernou skladbu českého barokního skladatele Františka Ignáce Tůmy Stabat mater. Protože jsme ji měli na repertoáru naposledy před osmi lety, podstatná část sboru ji ještě měla alespoň částečně v paměti.

      Aby nebylo komplikací málo, na poslední chvíli jsme ještě měnili termín koncertu kvůli tenorovému sólistovi (což je vlastně třetina tenorové sekce), který se v původním termínu také nemohl zúčastnit. A o tečku se postaral nejmenovaný člen sboru z Mostu, který chomutovský kostel sv. Kateřiny zaměnil za 25 km vzdálenou krušnohorskou obec Hora sv. Kateřiny a na zvukovou zkoušku se dobýval do tamního kostela. Naštěstí se stačil ještě včas přemístit a koncert stihl.

      Přes výše popsanou změnu termínu se na koncert dostavila poměrně slušná návštěva a vytvořila příjemnou diváckou atmosféru, která trochu oteplila jinak přes poměrně teplé počasí studený kostelní prostor.

      Hlahol pod vedením svého sbormistra Miroslava Šulce provedl v první části acapellový duchovní repertoár, premiérově zazpíval pravoslavnou modlitbu současného estonského skladatele Arvo Pärta Bogoroditsje djevo radujsja a Agnus Dei z Requiem Zdeňka Lukáše. V závěru za klávesového doprovodu Sylvy Palkoskové zazpíval v obnovené premiéře výše zmíněnou Stabat mater Františka Ignáce Tůmy. Sólisty v této skladbě byli Jitka Hlaváčová, Lenka Zmátlová j.h. (obě soprán), Hana Koziolová (alt), Ivan Kanta (tenor) a Zdeněk Schück (bas). Vděčným posluchačům (však to také většinou byli naši rodinní příslušníci či blízcí známí) ještě všichni účinkující přidali známé Ave verum corpus Wolfganga Amadea Mozarta.

      Přes výše popsané peripetie se koncert vydařil, sbor odvedl solidní výkon a ohlasy diváků byly příznivé.

      
Program:
Gordon Young: Alleluia
Vytautas Miškinis: Cantate Domino
Antonín Tučapský: Pater meus
Zdeněk Lukáš: Quis potest dicere
Dimitrij Stěpanovič Bortňanskij: Tebe poem
Arvo Pärt: Bogoroditsje djevo radujsja
Zdeněk Lukáš: Requiem (Sanctus, Agnus Dei)
František Ignác Tůma: Stabat Mater
Wolfgang Amadeus Mozart: Ave verum corpus
 


Pavel Ježil, 21.dubna 2011


Datum poslední aktualizace: 21.4.2011