Tvůrce webu je i pro tebe! Postav třeba web. Bez grafika. Bez kodéra. Hned.
wz

4.12.2010 - Zpívání u betlémů

Kaple sv. Kateřiny v Chomutově


      Nedílnou součástí chomutovských vánoc je už řadu let vánoční výstava betlémů, pořádaná Oblastním muzeem v Chomutově, jejíž součástí jsou sobotní koncerty místních hudebních těles. Letos byl k účinkování pozván také Hlahol.

      Zatímco v předchozích letech se koncerty konaly v sobotním dopoledni přímo v muzeu, loni byly některé z nich přeloženy do kaple sv. Kateřiny a v letošním roce inovace pokračovala přesunem na sobotní podvečer. Tento termín se zřejmě ještě zcela nevžil, a tak se na naše vystoupení sešla pouze hrstka nejvěrnějších posluchačů. Vyšší návštěvě asi nepřispěla ani skutečnost, že hned další den následoval adventní koncert téhož tělesa ve vedlejším kostele sv. Ignáce - kdo by šel dva dny po sobě mrznout do kostela, aby poslouchal téměř stejný program.

      Malá divácká účast byla ovšem vyvážena nádherným prostředím se skvělou akustikou, ve kterém každý komorní zpěvák rád zpívá. Hlahol zde tedy předvedl pod řízením Miroslava Šulce svůj aktuální vánoční acapellový repertoár a za svůj povedený výkon byl několika přítomnými diváky odměněn zaslouženým potleskem.

      
Program:
Christophorus Hecyrus: Fit porta Christi pervia
Václav Holan-Rovenský: Zvěstujem vám radost
anonym: Rorate - Všichni věrní křesťané
Václav Holan-Rovenský: Veselme se všickni nyní
Josquin Despréz: Missa sexti toni (Kyrie, Agnus Dei)
Jiří Bříza: Adventní ciaccona - Veseliž se již nyní
Vytautas Miškinis: Cantate Domino
Zdeněk Lukáš: Quis Potest Dicere
Zdeněk Lukáš: Missa brevis (Benedictus)
Zdeněk Lukáš: Dona nobis pacem
Miroslav Šulc: Směs českých koled (Štěstí, zdraví; Slyšte, slyšte, pastuškové; Padla rosa studená; Z jedné strany chvojka)
koleda: Vzhůru, bratři milí
 


Pavel Ježil, 18.12.2010


Datum poslední aktualizace: 18.4.2011