Tvůrce webu je i pro tebe! Postav třeba web. Bez grafika. Bez kodéra. Hned.
wz

3.12.2010 - Adventní koncert

Kostel Stětí sv. Jana Křtitele v Kadani


      V letošním roce jsme sérii adventních koncertů zahájili v nejstarším kadaňském kostele Stětí sv. Jana Křtitele. Vánoční kulisu obstaralo počasí - byl mrazivý prosincový den a celá republika byla zasypaná vysokou vrstvou sněhu. V teoreticky vytápěném kostele mají sice s topením technické problémy, ale my už jsme zvyklí v adventním a vánočním čase zpívat ve studených objektech, takže nás to nijak neodradilo.

      Před poměrně slušnou diváckou návštěvou jsme koncert zahájili po několika letech obnoveným premiérovým provedením skladby ze 16. století Fit porta Christi pervia, tentokrát nově ve formě dvojsboru, kdy kvartet sólistů zpíval z kůru. Potom už následovaly vánoční skladby ze starých kancionálů, dvě věty ze mše renesančního skladatele Josquina Despréze a první acapellovou část Hlahol ukončil tvorbou téměř současných (nedávno zesnulých) českých skladatelů Jiřího Břízy a Zdeňka Lukáše.

      Ve druhé části sbor posílila pětice instrumentalistů z Komorního orchestru města Chomutova. Společně jsme provedli dvě části Missy brevis Zdeňka Fibicha a směs českých a moravských koled v úpravě sbormistra Miroslava Šulce.

      
Program Hlaholu - samostatně:
Christophorus Hecyrus: Fit porta Christi pervia
anonym: Rorate - Všichni věrní křesťané
Václav Holan-Rovenský: §Veselme se všickni nyní
Václav Holan-Rovenský: Zvěstujem vám radost
Josquin Despréz: Missa sexti toni (Kyrie, Agnus Dei)
Jiří Bříza: Adventní ciaccona - Veseliž se již nyní
Zdeněk Lukáš: Quis Potest Dicere
Zdeněk Lukáš: Missa brevis (Benedictus)
Zdeněk Lukáš: Dona nobis pacem
 
Program Hlaholu s orchestrem:
Zdeněk Fibich: Missa brevis (Gloria, Credo)
Miroslav Šulc: Směs českých koled (Štěstí, zdraví; Slyšte, slyšte, pastuškové; Padla rosa studená; Ráda bych k Betlému; Z jedné strany chvojka)
koleda: Vzhůru, bratři milí
 


Pavel Ježil, 18.12.2010


Datum poslední aktualizace: 18.12.2010