Tvůrce webu je i pro tebe! Postav třeba web. Bez grafika. Bez kodéra. Hned.
wz

12.6.2010 - Tibi laus

ZUŠ F.L.Gassmanna a kostel Nanebevzetí Panny Marie v Mostě


      Již od roku 1994 organizuje ústecká oblast Unie českých pěveckých sborů každý sudý rok některou červnovou sobotu v Mostě nesoutěžní přehlídkový festival duchovní hudby Tibi laus. V letošním roce připadl na 12. červen už 9. ročník tohoto bienále.

      Festival se skládá ze dvou částí. Dopoledne se koná přehlídka zúčastněných sborů před tříčlennou odbornou porotou. Ta potom společně na setkání se sbormistry zhodnotí vystoupení jednotlivých účinkujících a sestaví z předvedených skladeb program odpoledního koncertu pro veřejnost tak, aby v něm měl možnost vystoupit každý zúčastněný sbor. Odpoledne potom proběhne v nádherném kostele Nanebevzetí Panny Marie zmíněný koncert, který bývá zpestřený vystoupením nějakého hosta a vyvrcholí společným zpěvem účastníků.

      Letošního ročníku se narozdíl od minulých let nezúčastnil žádný sbor mimo ústecký region, ale přesto počtem účastníkům patřil k největším v historii. Porotě ve složení doc. PaedDr. Vladimír Kuželka, Mgr. Stanislav Jelínek a Magda Martincová se v dopolední přehlídce v koncertním sále Základní umělecké školy F. L. Gassmanna představilo 11 sborů z Bohosudova, Chomutova, Jirkova, Litoměřic, Loun, Mostu a Teplic, mezi nimi i Hlahol. Ten zopakoval svůj soutěžní program z nedávného vystoupení na Slovakia Cantat (z kategorie "Musica sacra a capella"). Svým výkonem si určitě v konkurenci ostatních účastníků ostudu neudělal. Porota vystoupení Hlaholu ohodnotila vcelku příznivě a pro odpolední koncert vybrala z jeho repertoáru Cantate Domino současného litevského skladatele Vytautase Miškinise.

      Odpolední koncert byl bohužel ochuzen o čtyři sbory, které z různých důvodů po dopolední části odcestovaly. Vystoupení zbývajících sedmi statečných obohatil svými vstupy náš přední varhaník prof. Michal Novenko. Koncert ukončilo společné provedení dvou skladeb. Na počest zakladatele festivalu Jiřího Břízy byla zvolena jeho skladba Adventní ciaccona (Veseliž se již nyní), kterou řídila autorova dcera Markéta Gabrielová. Druhou společnou skladbu - Pater noster nedávno zesnulého skladatele Zdeňka Lukáše - dirigoval PhDr. Vladimír Frühauf. Odpolední koncert byl důstojným vyvrcholením festivalu, škoda jen, že vystoupení některých sborů bylo rušeno hlasitou hudbou ze svatby, která se konala v budově v bezprostřední blízkosti kostela.

      To, že se tato nádherná akce mohla vůbec uskutečnit, je výsledkem neutuchajícího úsilí pořadatelů - ústecké oblasti UČPS (především předsedkyně jejího výboru Hany Kultové) a mosteckého sboru Cantores sancti Venceslai (specielně jeho umělecké vedoucí Markéty Gabrielové). Jejich zásluha je o to větší, že už podruhé za sebou se festival konal bez podpory města Mostu. Velké díky patří ZUŠ F. L. Gassmanna, jmenovitě jejímu řediteli Antonínu Vackovi a jeho zástupkyni Mileně Bittnerové za laskavé poskytnutí prostor školy a vytvoření příjemného zázemí účastníkům na dopolední části akce a Národnímu památkovému ústavu, konkrétně pí. Ludmile Klimplové, za umožnění pronájmu nádherného prostoru kostela k odpolednímu koncertu. V neposlední řadě patří poděkování všem účinkujícím za vytvoření příjemné přátelské atmosféry při vlastní akci i za projevené úsilí při přípravě repertoáru na ni a hlavně za udržování tradice sborového zpěvu v dnešní přetechnizované době.

      
Program Hlaholu:
Gordon Young: Alleluia
Giuseppe Ottavio Pitoni: Laudate Dominum
Josquin Desprez: Missa sexti toni (Sanctus, Benedictus, Agnus Dei)
Zdeněk Lukáš: Quis potest dicere
Vytautas Miškinis: Cantate Domino
 
Společný program:
Jiří Bříza: Veseliž se již nyní
Zdeněk Lukáš: Pater noster
 


Pavel Ježil, 18.června 2010


Datum poslední aktualizace: 18.12.2010