Tvůrce webu je i pro tebe! Postav třeba web. Bez grafika. Bez kodéra. Hned.
wz

29.5.2010 - Jarní koncert

Klášter Sankt Marienstern Pančicy-Kukow (SRN)


      Po dvou letech po několika odkladech se konečně podařilo oplatit návštěvu lužickosrbskému sboru Lipa. Nad Hlaholem se smiloval i svatý Petr a po týdnu dešťů a chladna připravil na sobotu 29. května příjemné slunečné počasí.

      Do 200 km vzdáleného městečka jsme vyrazili brzy po ránu, abychom tam dorazili již před polednem. V obci, obklopené v Německu nezbytnými větrnými elektrárnami, nás v pohádkovém prostředí místního kláštera Sankt Marienstern přivítali přívětiví zástupci hostitelského sboru Lipa. Ještě před obědem pro nás připravili prohlídku kláštera. Přestože to nebylo zcela nutné (při troše soustředění je lužičtina pro nás vcelku srozumitelná), slova průvodkyně nám tlumočila do češtiny dirigentka sboru Jadwiga. Byli jsme příjemně překvapeni, jak je celý klášter udržován (před 12 lety byl kompletně zrekonstruován, ale fasády vypadaly jako z loňska), všude čisto a příjemně.

      Po prohlídce jsme měli připraven v restauraci naproti klášteru chutný oběd. Následovala krátká zkouška a již jsme se přesunuli do klášterní zahrady, místa konání odpoledního koncertu.

      Za příjemného slunečného počasí v opojné vůni rozkvetlých keřů před zaplněným hledištěm obstaral první polovinu koncertu hostitelský Chór Lipa. Pod vedením nové mladé sbormistryně předvedl program zaměřený na úpravy lidových písní, především lužickosrbských. Zazpíval však i slovenské a české písně, v nichž ukázal perfektní výslovnost (pouze v češtině jim dělala trochu problémy hláska ř).

      Hlahol ve druhé části programu zvolil žánrově pestřejší program, složený jak z duchovních, tak i lidových písní různých národů, včetně dvou lužickosrbských. Závěrečnou tečkou koncertu bylo společné provedení známé písně slovenského skladatele Eugena Suchoně Aká si mi krásna.

      Absolvování koncertu však zdaleka nebylo závěrem naší návštěvy. Hned po jeho skončení nás v zahradě čekalo královské pohoštění - členové (a především členky) místního sboru předvedli své umění tentokrát kuchařské (či cukrářské) a předkládali nám spoustu výborných vlastnoručně připravených zákusků. Zbytek odpoledne jsme tak strávili při jejich konzumaci rozhovory s hostiteli či prohlídkou zahrady se vzorně upravenými záhony, kde u každého druhu květiny či zeleniny byla tabulka s popisem.

      Kvečeru jsme se přesunuli dovnitř do jedné z klášterních místností, kde nás čekal bohatý švédský stůl, pivo a víno. Zde jsme pokračovali v družné zábavě, oba sbory zpívaly sobě vzájemně i společně - překvapilo nás, kolik českých a slovenských lidových písní naši hostitelé znají. Bylo nám opravdu líto, když jsme se v pozdních večerních hodinách museli rozloučit a nastoupit zpáteční cestu.

      
Program Hlaholu:
Gordon Young: Alleluia
Dmitrij Bortňanskij: Těbě pojem
anonym: S nami bog
Thoison Arbeau: Pavane
Pavel Křížkovský: Dar za lásku
lužická lidová: Mjej ty dobrů noc
Zdeněk Lukáš: Jede sedlák
Václav Felix: Voheň
lužická lidová: Ha přijel panik
Zdeněk Lukáš: Veselá kopa
 
Společná skladba Hlaholu a Lipy:
Eugen Suchoň: Aká si mi krásna
 


Pavel Ježil, 8.6.2010


Datum poslední aktualizace: 18.12.2010