Tvůrce webu je i pro tebe! Postav třeba web. Bez grafika. Bez kodéra. Hned.
wz

2.2.2010 - Modrá vrána (Zpráva ze Srbské Lužice)

Středisko knihovnických a kulturních služeb Chomutov


      V posledních několika letech se Hlahol snaží zpestřit svoji činnost nejen zvyšováním žánrové rozmanitosti repertoáru, ale také účastí na akcích, jakým se dříve vyhýbal. Příkladem tohoto trendu byla účast na zajímavé akci, pořádané chomutovským Střediskem knihovnických a kulturních služeb. V místním malém sále proběhlo autorské čtení z povídkové knihy Modrá vrána (Zpráva ze Srbské Lužice) současného lužickosrbského srbského spisovatele Jurije Kocha.

      Knihu, mapující formou povídek-reportáží na základě vlastních zážitků autora osud malého slovanského národa Lužických Srbů v posledních šesti desetiletích, přišli osobně představit autoři českého překladu Lukáš Novosad a Radek Čermák. Kromě toho, že přečetli několik povídek z knihy, seznámili přítomné stručně s historií Srbské Lužice a jejího národa.

      K příjemné atmosféře podvečera přispěl i Hlahol, který mezery mezi jednotlivými vystoupeními hlavních protagonistů vyplňoval zpěvem. V souznění s tématem akce vybral ze svého repertoáru úpravy lidových písní slovanských národů, které provedl pod řízením svého sbormistra Miroslava Šulce.

      
Program Hlaholu:
M. Leontovič: Ščedrik
lužickosrbská lidová: Mjej ty dobrů noc
Václav Felix: Voheň
Pavel Křížkovský: Dar za lásku
Zdeněk Lukáš: Veselá kopa
 


Pavel Ježil, 3.2.2010


Datum poslední aktualizace: 18.12.2010