Tvůrce webu je i pro tebe! Postav třeba web. Bez grafika. Bez kodéra. Hned.
wz

29.11.2009 - Adventní koncert

Kostel sv. Ignáce v Chomutově


      Hlahol už řadu let patří mezi účinkující v cyklu nedělních adventních koncertů, pořádaných Střediskem knihovnických a kulturních služeb v největším chomutovském kostele - kostele sv. Ignáce. Letos se mu dostalo cti celý cyklus zahajovat o první adventní neděli. Přestože panovalo nezvykle teplé počasí, nepřipomínající příliš blížící se vánoce, sešla se v kostele velice pěkná návštěva.

      Součástí koncertu bylo také zahájení výstavy obrazů chomutovských malířů "Výtvarníci k adventu", kterým provedl diváky moderátor Jindřich Lenc.

      Vlastní koncert zahájil svým acapellovým vystoupením Hlahol. Pod vedením sbormistra Miroslava Šulce předvedl pestrý průřez současným duchovním repertoárem, který vyvrcholil v předvánočním čase očekávanými koledami, tentokrát vybranými ze starých kancionálů.

      Střední část koncertu vyplnil Komorní orchestr města Chomutova vedený Marií Fartákovou skladbami Arcangela Corelliho (v jeho trubkovém koncertu hrála instrumentální sólo Veronika Ondráčková) a Antonia Vivaldiho.

      V závěru provedla obě účinkující tělesa pod taktovkou Miroslava Šulce tři skladby českých barokních skladatelů: Credo z Missy in C Jana Křtitele Vaňhala (sóla zazpívali Jitka Hlaváčová, Hana Koziolová, Ivan Kanta a hostující Pavel Rozporka), Moteto pastorale Františka Xavera Brixiho (sólo Stanislava Crdlíková) a silvestrovský (či novoroční?) popěvek Den přeslavný Jiřího Ignáce Linka.

      V úplném závěru si aplaudující diváci vyslechli jako přídavek známou koledu Vzhůru, bratři milí v úpravě Miroslava Šulce.

      Koncert byl důstojným zahájením kulturních oslav adventu v Chomutově.

      
Program Hlaholu - samostatně:
Gordon Young: Alleluia
Dmitrij Bortňanskij: Tebe poem
ruský anonym: S nami bog
Ottavio Pitoni: Laudate Dominum
koledy ze středověkých kancionálů: Poslouchejte, křesťané
             : Zvěstujem Vám radost
             : Veselme se všickni nyní
 
Program Hlaholu s orchestrem:
Jan Křtitel Vaňhal: Credo z Missa in C
František Xaver Brixi: Moteto pastorale
Jiří Ignác Linek: Den přeslavný
koleda: Vzhůru, bratři milí
 


Pavel Ježil, 1.12.2009


Datum poslední aktualizace: 18.12.2010