Tvůrce webu je i pro tebe! Postav třeba web. Bez grafika. Bez kodéra. Hned.
wz

12.11.2009 - Benefiční koncert pro varhany

Kostel sv. Ignáce v Chomutově


      Největší chomutovský kostel - raně barokní kostel sv. Ignáce - je významnou místní památkou s nelehkou historií. Původně jezuitský kostel se po zrušení tohoto řádu v 18. století stal součástí kasáren. Po druhé světové válce přestal sloužit bohoslužbám a téměř 50 let pustl, veškeré zařízení bylo zdevastováno. Teprve po sametové revoluci se dočkal lepších časů. V devadesátých letech minulého století byl citlivě zrekonstruován a nyní slouží především kulturním akcím. Interiér je nyní opět krásný, ale má jednu vadu: chybějí zde varhany - ty původní byly naprosto zničeny. Proto místní Občanské sdružení Rodáků a přátel města Chomutova vedené paní Kučerovou založilo v roce 2007 veřejnou sbírku na zakoupení varhan do tohoto architektonického klenotu. A Hlahol v letošním roce ochotně přijal nabídku na vystoupení na koncertě, pořádaném ve prospěch této sbírky.

      Kromě našeho sboru na této akci vystoupil také komorní sbor Happy Smile řízený Alenou Valevskou a Komorní orchestr města Chomutova vedený Marií Fartákovou.

      První část programu patřila mladému (jak délkou existence, tak věkovým průměrem členů) sboru Happy Smile, který pozornému publiku předvedl svůj repertoár, složený především z lidových písní a spirituálů.

      Po nich vystoupil Hlahol s novým programem - v úplné premiéře zazpíval lužickosrbskou lidovou píseň Mjej ty dobru noc a také ostatní skladby až na jedinou výjimku (Sanctus od Zdeňka Lukáše) zazněly v jeho podání v Chomutově poprvé, a to jak acapellová část, tak stěžejní skladba programu - Missa brevis Zdeňka Fibicha, ve které náš sbor už tradičně doprovodil Komorní orchestr města Chomutova.

      V úplném závěru se oba sbory společně rozloučily s milým publikem argentinskou písní Santo, santo.

      Akce se vydařila a doufejme, že byla přínosem i pro pokladničku pořádajícího sdružení.

      
Program Hlaholu - samostatně:
Gordon Young: Alleluia
lužická lidová: Mjej ty dobru noc
Petr Eben: Stálá láska
Thoinot Arbeau: Pavane
Zdeněk Lukáš: Sanctus z Missa brevis
 
Program Hlaholu s orchestrem:
Zdeněk Fibich: Missa brevis (Kyrie, Gloria, Sanctus, Benedictus, Agnus Dei, Dona nobis)
 
Společná skladba Hlaholu s Happy Smile:
argentinská lidová: Santo, santo
 


Pavel Ježil, 12.11.2009


Datum poslední aktualizace: 18.12.2010