Tvůrce webu je i pro tebe! Postav třeba web. Bez grafika. Bez kodéra. Hned.
wz

7.-9.8.2009 - Vesnice roku 2009 v Plzeňském kraji

Zvíkovec


      Na žádost Patky Gillové, dlouholeté mladé členky Hlaholu, pravidelné účastnice společných cykloturistických dovolených a zastupitelky západočeského městysu Zvíkovec (vše v jedné osobě) jsme letošní cyklodovolenou trochu zkrátili a její účastníci posíleni o dva hlasy (soprán externí spolupracovnice Lenky Zmátlové a bas mírně invalidního Míti Kozla) přeložili její dokončení do výše zmíněné obce. Zde se totiž konaly oslavy 780. výročí založení obce spojené s předáním titulu "Vesnice Plzeňského kraje roku 2009", který Zvíkovec získal (i když mi není jasné, jak může titul vesnice roku získat městys ...). A Hlahol v komorním obsazení měl tvořil hudební doprovod slavnostní bohoslužby.

      Proto jsme se v dopoledních hodinách přesunuli z Chomutova do Zvíkovce. Po krátkém občerstvení (výborný borůvkový koláč) a rychlé zkoušce repertoáru u Gillů jsme se převlékli, nastoupili na kůr místního kostela Nanebevzetí Panny Marie a čekali na zahájení mše. Byli jsme v komorní sestavě: 2 soprány (Martina Kozlová, Lenka Zmátlová), 3 alty (Patricie Gillová, Eliška Ježilová j.h., Hana Koziolová), 2 tenoři (Alena Flekalová, Pavel Ježil) a 2 basy (Mojmír Kozel a Miroslav Šulc, který současně sbor řídil).

      V průběhu mše, kterou sloužil v zaplněném kostele místní páter Darius Gebala, jsme zazpívali skladbu Laudate Domino italského barokního skladatele Ottavia Pitoniho a skladby téměř současného (předloni zemřelého) českého skladatele Zdeňka Lukáše Missa brevis a Pater noster.

      Po skončení mše již jsme se zapojili do dalších oslav jako jejich konzumenti. Děvčata se projela v hasičském autě (některá si nasadila i přilbu), poseděli jsme s místními obyvateli před hospodou, ochutnali na návsi pečené prase. U Gillů jsme dojedli pečená křidýlka, zbylá ještě ze středeční večeře naší dovolené v Měděnci (viz předchozí článek), pochutnali si na pečených klobásách.

      K večeru se s námi rozloučily Lenka s Alenkou, pospíchající domů. A my ostatní jsme při večerním posezení na zahradě domu Gillových svým zpěvem při kytaře občas konkurovali v sousedství promítanému filmu Václav.

      Druhý den jsme využili nádherného počasí a většina z nás se dopoledne došla vykoupat dolů do řeky Berounky.

      Na oběd jsme se rozhodli zajet do proslulé restaurace Selský dvůr v nedalekých Biskoupkách. Nasedli jsme do aut a po 11 kilometrech vystoupili před restaurací. Bohužel bylo beznadějně obsazeno, navíc připravovali svatbu, tak nás nenechali ani sednout si do dvora před restaurací. Vydali jsme se tedy na zpáteční cestu, zkusili jsme ještě restauraci v sousedních Podmoklech, ale ta byla pro změnu zavřená. Tak jsme nakonec zakotvili ve zvíkovecké restauraci U šesti trampů, kde jsme poobědvali.

      Sobotní odpoledne jsme využili různě. Kuchařský tým pod vedením Vildy Koziola připravoval večerní lahůdku - pečené bažanty se zelím a bramborovým knedlíkem. Ti pohodlnější se koupali v řece a slunili.

      Před večeří si někteří zahráli na zahradě badminton, ostatní fandili. Po večeři jsme poseděli s kytarou.

      V neděli ráno po snídani jsme ukončili celou akci (vlastně druhou část společné dovolené) a odjeli domů.

      
Program:
Ottavio Pitoni: Laudate Domino
Zdeněk Lukáš: Missa brevis (Kyrie, Sanctus, Benedictus, Agnus Dei)
Zdeněk Lukáš: Pater noster
 


Pavel Ježil, 21.8.2009


Datum poslední aktualizace: 18.12.2010