Tvůrce webu je i pro tebe! Postav třeba web. Bez grafika. Bez kodéra. Hned.
wz

24.12.2008 - Půlnoční mše

Kostel sv. Ignáce v Chomutově


      Nejkrásnějším, i když také nejhektičtějším obdobím v životě většiny amatérských sborových zpěváků bývá období adventu a vánoc. Také Hlahol mívá v této době největší počet vystoupení. A už po řadu let je vrcholem (zřejmě nikoliv uměleckou náročností, ale určitě pokud jde o atmosféru a návštěvnost) provedení České mše vánoční (Hej mistře, vstaň bystře!) Jakuba Jana Ryby o štědrovečerní půlnoci v kostele sv. Ignáce, pořádané Střediskem knihovnických a kulturních služeb v Chomutově. Je neuvěřitelné, že se každoročně několik set lidí zvedne od vánočního stromku a vyrazí za často nevlídného počasí (letos dokonce deštivého!) do největšího chomutovského kostela, aby tamní ledový vzduch svojí přítomností proměnilo ve hřejivou sváteční atmosféru a hodinu strávilo poslechem několika desítek amatérských hudebníků.

      Tato akce je kromě hudební akce také každoročním setkáváním přátel: v prvních letech se na této tradici kromě Hlaholu a Komorního orchestru města Chomutova (vedoucí Marie Fartáková) podílel také pěvecký sbor státního gymnázia v Chomutově V.I.S. vedený Davidem Švorcem. Po odchodu tohoto dirigenta do Prahy nové vedení sboru nemělo o další spolupráci zájem, ale mnozí členové (dnes už většinou bývalí) se s tím nesmířili a každoročně rádi posilují naše pěvecké řady.

      Provedení řídil tradičně Miroslav Šulc, o sóla se podělili Stanislava Crdlíková, Jitka Hlaváčová, Hana Koziolová, Lenka Zmátlová, Ivan Kanta a Pavel Rozporka.

      Při závěrečném společném zpěvu všech účinkujících i diváků české vánoční koledy Narodil se Kristus Pán zcela naplněný kostel povstal a završil tím nádherný sváteční večer.

      
Program:
Jakub Jan Ryba: Česká mše vánoční (Hej, mistře, vstaň bystře!)
česká lidová koleda: Narodil se Kristus Pán
 


Pavel Ježil, 25.12.2008


Datum poslední aktualizace: 18.12.2010