Tvůrce webu je i pro tebe! Postav třeba web. Bez grafika. Bez kodéra. Hned.
wz

7.12.2008 - Adventní koncert

Kostel sv. Ignáce v Chomutově


      Náročný program mikulášského víkendu Hlaholu vyvrcholil vystoupením na už tradičním adventním koncertě, pořádaném Střediskem knihovnických a kulturních služeb v Chomutově. Hostem našeho programu byl kromě Komorního orchestru města Chomutova vedeného Marií Fartákovou také Ženský komorní sbor Jirkov vedený Šárkou Navarovou a Magdou Martincovou.

      Program v největším chomutovském kostele zaplněném posluchači zahájila čtvrthodinovým projevem čerstvě zvolená hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová. Po ní už nastoupil Hlahol a předvedl pod řízením Magdy Martincové čtyři acapellové skladby a přenechal své místo hostujícímu sboru.

      Ženský komorní sbor zazpíval Gloria z Missy brevis Zdeňka Lukáše (jako sólista vypomohl Ivan Kanta) a za klavírního doprovodu Hany Malé další skladby. Své vystoupení zakončil směsí koled v úpravě současného skladatele Jiřího Laburdy. Před sborem se vystřídaly obě výše zmíněné dirigentky.

      Protože čas pokročil více, než se původně předpokládalo a obecenstvo už bylo řádně vychladlé, zkrátil Hlahol druhou část původně plánovaného programu a společně s orchestrem provedl pod dirigentskou taktovkou zdravotně indisponovaného Miroslava Šulce pouze Fibichovu mši.

      Závěr celého koncertu už patřil společnému vystoupení všech účinkujících, kteří zazpívali směs koled v úpravě Miroslava Šulce, jenž provedení také řídil.

      
Program - Hlahol:
Alexander Grečaninov: Cantate Domino
Dmitrij Stěpanovič Bortňanskij: Tebe poem
anonym: S nami Bog
Jan Míšek: Hodie Christus natus est
 
Ženský komorní sbor Jirkov:
Zdeněk Lukáš: Missa Brevis (Gloria)
Karel Blažej Kopřiva: Salve Regina
Arvid Platpers: Ave Maria (jihoamerická)
Mary Lynn Lightfoot: Pie Jesu
Jiří Laburda: Přišlo jsi k nám Jezulátko
 
Hlahol s orchestrem:
Zdeněk Fibich: Missa brevis (Kyrie, Sanctus, Benedictus, Agnus Dei, Dona Nobis Pacem)
 
Společné provedení:
Miroslav Šulc: Směs českých lidových koled (Veselé vánoční hody, Děťátko se narodilo, Pokoj, štěstí, zdraví, Vzhůru, bratři milí)
 


Pavel Ježil, 8.12.2008


Datum poslední aktualizace: 18.12.2010