Tvůrce webu je i pro tebe! Postav třeba web. Bez grafika. Bez kodéra. Hned.
wz

3.-5.10.2008 - Mezinárodní sborový festival hudebního romatismu

Vlachovo Březí


      Po dlouhé pětileté přestávce se Hlahol rozhodl opět porovnat svoji úroveň s konkurencí na soutěžním poli. K tomuto účelu zvolil účast na 8. ročníku Mezinárodního sborového festivalu hudebního romantismu v malebném městečku Vlachovo Březí v podhůří Šumavy.

      Vzhledem k termínu akce nebylo po prázdninové přestávce mnoho času na přípravu (pouze měsíc), ale činili jsme se, seč jsme mohli (včetně jednoho víkendového soustředění), abychom se předvedli v co možná nejlepším světle.

      Za příjemného počasí jsme v časné páteční odpoledne vyjeli autobusem napříč republikou v očekávání nových zážitků.

      Většina dění celého festivalu se konala ve velkém areálu, v němž sídlí Základní škola prof. Josefa Brože a Základní umělecká škola a Mateřská škola (ZUMŠ).

      Protože na jih Čech to je kus cesty, nestihli jsme úplný začátek festivalu, ale svoji účast jsme zahájili chutnou večeří a bezprostředně po ní jsme navštívili slavnostní koncert, na kterém ředitelka ZUMŠ Vlachovo Březí a duše celého festivalu Tatjana Tláskalová oficiálně festival zahájila. Se zájmem jsme vyslechli vystoupení některých laureátů hlavní ceny festivalu z předchozích let a především úžasné hostující Saxofonové kvarteto Bohemia, které zaujalo zajímavými úpravami skladeb klasického repertoáru.

      Večer po skončení koncertu jsme byli ubytováni v internátu v nedaleké Volyni a ti členové sboru, kteří se neobejdou bez zlatavého moku a cigaretového kouře, odešli strávit zbytek dne a začátek příštího do místní hospody, zodpovědnější šli spát, aby nabrali síly na náročnou sobotu.

      V sobotu dopoledne probíhaly práce v ateliérech, tj. nácvik společných skladeb pro nedělní závěrečný festivalový koncert. Hlahol se společně s několika dalšími sbory zúčastnil a capellového ateliéru, vedeného známým sbormistrem Liborem Sládkem. Pilovali jsme skladby Aká si mi krásna (Eugen Suchoň), Za našim huménkem (Zdeněk Lukáš), Stálá láska (Petr Eben) a Dar za lásku (Pavel Křížkovský).

      Po obědě přišel první vrchol našeho účinkování na jihu Čech. Společně s dalšími sedmi sbory z ČR, ale i ze Slovenska a Slovinska jsme absolvovali soutěžní vystoupení před mezinárodní porotou. Pod vedením Magdy Martincové jsme předvedli svůj. Vystoupení se povedlo, Hlahol zazpíval na hranici svých možností a ostudu si určitě neudělal.

      Po skončení soutěže následovala večeře a rychlý přesun do Husince, abychom si udělali ve velice prosté, ale hezké modlitebně Církve husitské zvukovou zkoušku na večerní koncert, jehož součástí bylo také naše vystoupení. Mezi zkouškou a koncertem jsme ještě stihli navštívit sousední údajně rodný domek velké postavy našich dějin Mistra Jana Husa, kde nám ochotná průvodkyně přednesla zajímavý výklad, a samozřejmě také restauraci.

      Večer jsme sledovali výše zmíněný koncert "Ohlasy národního obrození", kde kromě nás vystupovaly i další sbory. Hlahol celý koncert uzavíral, první dvě skladby řídil Miroslav Šulc, potom se zařadil mezi zpěváky a zbytek našeho vystoupení oddirigovala Magda Martincová.

      Na pozdní večer naplánovali organizátoři festivalu společenský večer pro účastníky. V Hlaholu bohužel došlo k rozkolu a většina jeho členů dala před společenskou reprezentací tělesa přednost posezení ve volyňské hospodě. Zbylo tedy pouze 9 statečných, kteří se ujali společenské povinnosti.

      V jídelně ZUMŠ byl připraven bohatý raut. Protože po našem příchodu se ještě čekalo na účastníky ostatních festivalových koncertů, které se konaly paralelně s naším v dalších městech v okolí, ohřály kuchařky guláš od oběda a zábava mohla začít. Příjemně překvapil slovinský mužský sbor, který příliš neoslnil ani při soutěži, ani na následném vystoupení v Husinci, ale zde vytáhl hudební nástroje, sestavil kapelu a většinu večera vyhrával ke zpěvu i tanci. Naše hlaholské tanečnice šly z kola do kola, Slovinci, kteří ve svém mužském sboru postrádali něžné protějšky, je nenechali odpočinout. Po příchodu ostatních účastníků festivalu se zábava rozběhla naplno, nálada byla výborná, bylo to důstojné zakončení náročného dne.

      V neděli dopoledne měl Hlahol volno, většina členů navštívila koncert už výše zmíněného tělesa pražského Saxofonového kvarteta Bohemia. Po obědě jsme absolvovali generálku společného vystoupení na závěrečný koncert, někteří se prošli po městě, jiní poseděli v hospodě.

      Odpoledne začal závěrečný koncert. Doprovázela Pošumavská komorní filharmonie Prachatice. Zahájení se zúčastnili významní hosté včetně jihočeského hejtmana. Ředitelka festivalu poděkovala sponzorům, účastníkům i pořadatelům. Vyhlásila ceny udělené porotu (hlavní cenu získal smíšený pěvecký sbor Cantica collegium musicum ze slovenského Martina). Oceněné sbory předvedly své umění, opět vystoupil host festivalu Saxofonové trio Bohemia a spojené sbory včetně Hlaholu zazpívaly pod vedením Libora Sládka společné skladby, které nacvičily v sobotním ateliéru.

      Koncert se proti předpokládanému plánu protáhl, a proto se o přestávce Hlahol omluvil a odcestoval domů.

      Účast na festivalu lze z hlediska Hlaholu považovat za úspěšnou. Přestože nezískal žádnou z udělovaných cen, byly ohlasy na naše vystoupení ať už ze strany porota, tak i ostatních účastníků kladné. Vedoucí našeho ateliéru Libor Sládek řekl, že bez Hlaholu by společné vystoupení dopadlo špatně, protože jako jediný ze zúčastněných sborů byl připraven na všechny čtyři skladby (za to patří dík naší sbormistryni Magdě Martincové), a vyslovil naději, že se zase brzy uvidíme.

      

      
Soutěžní program Hlaholu:
Camille Saint-Saëns: Ave verum corpus
Anton Bruckner: Locus iste
Antonín Dvořák: Opuštěný
Zdeněk Mrkos: Debe prodávale
 
Program Hlaholu na koncertě v Husinci:
Zdeněk Lukáš: Gloria z Missa brevis
Zdeněk Lukáš: Pater noster
Anton Bruckner: Locus iste
Camille Saint-Saëns: Ave verum corpus
Antonín Dvořák: Opuštěný
Antonín Dvořák: Vyběhla bříza běličká
Leoš Janáček: Láska opravdivá
Zdeněk Mrkos: Debe prodávale
 



Pavel Ježil, 19.10.2008
Datum poslední aktualizace: 18.12.2010