Tvůrce webu je i pro tebe! Postav třeba web. Bez grafika. Bez kodéra. Hned.
wz

22.6.2008 - 30 let Komorního orchestru města Chomutova

Kostel sv. Ignáce v Chomutově


      Již 30 let rozdává radost z hudby posluchačům z Chomutova a okolí Komorní orchestr města Chomutova. Toto těleso založila v r. 1978 učitelka chomutovské Lidové školy umění Marta Králová jako komorní smyčcový orchestr složený z učitelů a bývalých žáků LŠU (později ZUŠ). Postupem času se do práce orchestru začali stále více zapojovat i současní žáci. Po smrti pí. Králové převzala vedení tělesa Marie Fartáková. Po 28 letech, kdy soubor reprezentoval chomutovskou ZUŠ, v jejímž lůně vznikl, se tato instituce zachovala ke svému dítěti macešsky a doslova ho vykopla na ulici. Muzikanti se ale nedali a našli útočiště na ZŠ Zahradní a v současnosti působí pod hlavičkou města Chomutova.

      Protože po celou dobu své existence orchestr úzce spolupracuje s Hlaholem, je jen přirozené, že se náš sbor stal aktivním účastníkem slavnostního narozeninového koncertu, který proběhl v důstojném prostředí kostela sv. Ignáce v Chomutově.

      V první části předvedl orchestr skladby starých mistrů Pachelbela, Corelliho, Vivaldiho (sólo v jeho violoncellovém koncertě hrál posluchač brněnské Janáčkovy akademie muzických umění Martin Ondráček), Vejvanovského (trubková sóla hráli Bořivoj Čech a Veronika Ondráčková) a Jenkinsonovu "prskavku" Rej skřítků.

      V závěru koncertu vystoupil společně s orchestrem pěvecký sbor Hlahol. Spojená tělesa pod vedením Miroslava Šulce provedla Mši C-dur Jana Křtitele Vaňhala. Sóla zapívaly Jitka Hlaváčová a Hana Koziolová.

      Jako společný přídavek účinkujících zazněla skladba Jana Antonína Koželuha O salutaris hostia.

      Vydařený koncert byl důstojným vyvrcholením oslav výročí činnosti komorního orchestru. Je jen škoda, že se k této akci zachovali poněkud macešsky představitelé města, jehož jméno těleso nese, ať už finančním příspěvkem, tak osobní účastí.

      
Program:
Arcangello Corelli: La Folia - téma s variacemi
Johann Pachelbel: Kanon und Gigue pro troje housle a basso continuo D-dur
Antonio Vivaldi: Concerto pro violoncello a komorní orchestr
Pavel Josef Vejvanovský: Serenáda pro dvě trubky a komorní orchestr
Antonio Vivaldi: Koncert B-dur pro čtvery housle
E. Jenkinson: Rej skřítků
Jan Křtitel Vaňhal: Missa in C
Jan Antonín Koželuh: O salutaris hostia


Pavel Ježil, 1.7.2008


Datum poslední aktualizace: 18.12.2010