Tvůrce webu je i pro tebe! Postav třeba web. Bez grafika. Bez kodéra. Hned.
wz

31.5.2008 - Muzejní noc

Oblastní muzeum v Chomutově


      Letošní jarní sezóna se vyvíjela, pokud jde o veřejná vystoupení, trochu nešťastně. Poprvé v historii se Hlahol nezúčastnil mosteckého bienále Tibi laus, protože ve stejném termínu byli někteří klíčoví zpěváci s jiným sborem na festivale v Polsku. Termín jarního koncertu se několikrát změnil, stejně jako jeho host. Nepodařilo se pro něj zajistit původně plánovanou kapli sv. Kateřiny. Nakonec jsme tedy první povánoční vystoupení absolvovali po téměř pětiměsíční odmlce v rámci už 5. ročníku Muzejní noci v Oblastním muzeu v Chomutově. Měli jsme tak poprvé příležitost zpívat v poněkud stísněných prostorách sklepa historické budovy radnice, který byl před několika lety zrekonstruován a otevřen veřejnosti pro příležitostné konání kulturních akcí.

      Pozvání ke spoluúčasti přijal již poněkolikáté dětský komorní sbor vedený Alenou Valevskou, který od poslední spolupráce změnil svůj úsměv ze šťastného na velký a vystupuje nyní pod názvem Big Smile (ač na plakátech a pozvánkách figuroval ještě pod svým původním jménem). Ten vyplnil první část koncertu přednesem několika renesančních skladeb, spirituálů a úprav lidových písní.

      Hlahol své vystoupení začal provedením sakrálních skladeb pod střídavým řízením obou sbormistrů - Magdy Martincové a Miroslava Šulce. V premiéře zazpíval působivou skladbu nedávno zesnulého mosteckého skladatele Jiřího Břízy U řek babylónských, původně připravovanou pro výše zmíněný festival Tibi laus. Své vystoupení zakončil premiérou dvou lidových písní v úpravách současných skladatelů.

      S vděčnými posluchači se oba sbory rozloučily společným zpěvem argentinské lidové písně Santo, Santo, sopránové sólo zazpívala Jitka Hlaváčová.

      
Program Hlaholu:
Alexander Grečaninov: Cantate Domino
Camille Saint-Saëns: Ave verum corpus
Antonín Tučapský: Pater meus
Jiří Bříza: U řek babylonských
Zdeněk Lukáš: Gloria z Missy brevis
Jan Antonín Koželuh: O salutaris hostia
Jiří Linha: Dobrú noc
Václav Felix: Ráno
argentinská lidová: Santo, Santo (společné provedení s Big Smile)


Pavel Ježil, 4.6.2008


Datum poslední aktualizace: 18.12.2010