Tvůrce webu je i pro tebe! Postav třeba web. Bez grafika. Bez kodéra. Hned.
wz

29.12.2007 - Česká mše vánoční

Kostel Nanebevzetí Panny Marie ve Zvíkovci


      Ke svému poslednímu vystoupení v roce přijal Hlahol pozvání představitelů obce Zvíkovec, aby v místním kostele Nanebevzetí Panny Marie provedl Českou mši vánoční (Hej mistře, vstaň bystře!) Jakuba Jana Ryby. Ze svého letního vystoupení jsme znali prostorové dispozice kostela, a proto jsme po sobotním obědě vyrazili se svým tradičním partnerem - Komorním orchestrem města Chomutova, vedeným Marií Fartákovou - ve velmi komorní sestavě: 7 instrumentalistů, 12 zpěváků (3 soprány, 4 alty, 2 tenory a 3 basy) a 1 dirigent (Miroslav Šulc).

      Po krátké zvukové zkoušce ve studeném kostele jsme se před kostelem zahřáli grogem, svařeným vínem či pečenou klobásou, podávanými místními hasiči a v 16 hodin nastoupili do kostela před lavice zaplněné více než 50 posluchači.

      V netradičně skromném obsazení jsme provedli tradiční vánoční mši, sóla jako obvykle zpívali Jitka Hlaváčová, Hana Koziolová, Ivan Kanta a Pavel Rozporka. Na závěr jsme ještě zazpívali dvě koledy - Vzhůru, bratři milí a Narodil se Kristus Pán.

      Po skončení koncertu přijali účinkující pohostinnosti členky sboru a místní obyvatelky Patky Gillové a přijali honorář za své vystoupení - skvělou zelňačku. Potom orchestr a část zpěváků odcestovala.

      Zdravé jádro sboru se dvěma kytarami se přesunulo do místní hospody, kde zaznamenalo další umělecký úspěch - celých 8 hodin předvádělo svůj neoficiální repertoár, často se přidávali i místní štamgasti, mnoho písní se hrálo a zpívalo na jejich objednávku. V průběhu večera dostalo i instrumentální podporu - přišel místní občan s netradiční basou bez hlavy, který nejen tvrdil muziku, ale vstupoval i skvělými sóly na foukací harmoniku.

      Příjemný večer ukončil až vrchní, který největší vytrvalce po druhé hodině ranní vyhodil z hospody.



Pavel Ježil, 1.1.2008


Datum poslední aktualizace: 18.12.2010