Tvůrce webu je i pro tebe! Postav třeba web. Bez grafika. Bez kodéra. Hned.
wz

11.12.2007 - Vánoční koncert

Městská galerie Špejchar v Chomutově


      Z nedělních adventních koncertů, které město pořádá v kostele sv. Ignáce, se již stala tradice. Zájem o ně projevují nejen posluchači, ale také potenciální účinkující. V předchozích třech letech jeden z termínů vždy patřil Hlaholu, ale když jsme si letos v lednu chtěli zajistit termín, už byly všechny obsazeny. Proto jsme pro tentokrát pro vánoční koncert musili zvolit jiný termín a místo. Volba padla po dobrých zkušenostech z poslední doby na městskou galerii Špejchar. Ke spolupráci jsme opět pozvali Komorní orchestr města Chomutova, vedený Marií Fartákovou.

      Po tradiční rozcvičce (nošení praktikáblů z blízkého kostela a židlí z přízemního skladu do prvního patra) a následné generálce jsme již napjatě čekali návštěvníky. Přes netradiční úterní termín se nakonec sešla slušná návštěva více než 50 posluchačů a koncert mohl začít.

      Úvod jako obvykle patřil a capellovému repertoáru. Po úvodních dvou skladbách (kánonu J.S.Bacha a známé skladbě neznámého autora Alta trinita beata) převzala od Miroslava Šulce taktovku Magda Martincová a oddirigovala další blok skladeb. Zvlášť zaujaly dvě skladby, ve kterých zpívala sólo majitelka úžasného hlasu sopranistka Lenka Zmátlová (Gounodovo Ave Maria a Panis angelicus C. Francka, ve kterém se o doprovod na klávesy postarala Eva Kezniklová). Poté se opět vystřídali sbormistři a pod vedením Miroslava Šulce sbor zazpíval tři koledy ze starých kancionálů (Šteyerova a Holana-Rovenského). V závěru tohoto bloku se rozloučila s diváky Magda Martincová řízením směsi známých českých koled, ve kterých si zazpívali sóla sopranistka a tenor Ivan Kanta.

      Potom už nastoupil orchestr a pod vedením Miroslava Šulce společně s Hlaholem provedli závěrečnou část programu. Sóla zpívali Lenka Zmátlová a Hana Koziolová (Benedictus J.K.Vaňhala) a Jitka Hlaváčová (Moteto pastorale F.X.Brixiho).

      Spokojení diváci si svým bouřlivým potleskem vyžádali ještě přídavek dvou koled.

      Úspěšný podvečer zakončili účinkující po skončení koncertu příjemným posezením v nedaleké restauraci Don Diego.

Program:
J. S. Bach: Pleni sunt coeli
anonym 14.stol.: Alta trinita beata
G. O. Pitoni: Laudate Dominum
G. P. Palestrina: Salvum fac regem
J. S. Bach - Ch. Gounod: Ave Maria
A. Bruckner: Locus iste
R. Thompson: Alleluia
C. Franck: Panis angelicus
V. Holan - Rovenský: Zvěstujem vám radost
Šteyerův kancionál: Poslouchejte, křesťané
V. Holan - Rovenský: Veselme se všickni nyní
směs českých koled: Dej Bůh štěstí
 Štědrej večer nastal
 Chtíc, aby spal
 Zelená se louka
česká koleda: Slyšte, slyšte, pastuškové
J. K. Vaňhal: Missa in C (Sanctus, Benedictus)
F. X. Brixi: Moteto pastorale
sicilská koleda: V svaté době
česká koleda: Vzhůru, bratři milí


Pavel Ježil, 12.12.2007


Datum poslední aktualizace: 18.12.2010