Tvůrce webu je i pro tebe! Postav třeba web. Bez grafika. Bez kodéra. Hned.
wz

2.12.2007 - Vánoce v muzeu

Oblastní muzeum v Chomutově


      Již od počátku devadesátých let minulého století pořádá Oblastní muzeum v Chomutově každoročně v adventním období výstavu betlémů. Její součástí jsou vystoupení různých hudebních těles každé sobotní odpoledne. Během téměř dvou desetiletí již akce získala velkou popularitu a mnozí chomutováci si již vánoce bez návštěvy výstavy nedovedou představit.

      V letošním roce se Hlaholu dostalo poprvé cti pozvání k vystoupení na této oblíbené akci. O první prosincové sobotě dopoledne přispěl ke sváteční adventní atmosféře, když vděčnému publiku, shromážděnému v prostorách muzea v historické budově radnice, předvedl část svého a capellového repertoáru připraveného pro vánoční období. Pod střídavým řízením obou sbormistrů - Magdy Martincové a Miroslava Šulce sbor předvedl v první části starou církevní hudbu, ve druhé potom zazpíval méně i více známé české koledy. Jen škoda, že sólo Jitky Hlaváčové v jemné Michnově koledě Chtíc, aby spal doprovázel kromě sborového brumenda i zvuk vrtačky zpoza druhé strany zdi. Sólo v jiné z koled si zazpíval i Ivan Kanta.

      Z úspěšného vystoupení v příjemném prostředí si nakonec odnesli dobrý pocit i ti členové sboru, pro které bývá sobotní dopoledne mezi 10. a 11. hodinou ještě obdobím hluboké noci. A věříme, že také diváci.

Program:
J. S. Bach: Pleni sunt coeli
anonym: Alta trinita beata
G. O. Pitoni: Laudate Dominum
G. P. Palestrina: Salvum fac regem
V. Holan - Rovenský: Zvěstujem vám radost
Šteyerův kancionál: Poslouchejte, křesťané
V. Holan - Rovenský: Veselme se všickni nyní
směs koled: Dej Bůh štěstí
 Štědrej večer nastal
 Chtíc, aby spal
 Zelená se louka
koleda: V svaté době
 


Pavel Ježil, 4.12.2007


Datum poslední aktualizace: 18.12.2010