Tvůrce webu je i pro tebe! Postav třeba web. Bez grafika. Bez kodéra. Hned.
wz

21.9.2007 - Slavnostní koncert k 60. výročí založení Hlaholu

Městská galerie Špejchar


      Nejvýznamnější akcí letošního roku byl pro Hlahol slavnostní koncert, který uspořádal při příležitosti 60 let své existence. Do několikaměsíčních intenzivních příprav se kromě výboru aktivně zapojila většina členů sboru. Vybírali jsme vhodný sál na koncert i místnost pro posezení s pozvanými hosty po koncertě, hledali sponzory, zajišťovali hosty, rozesílali pozvánky.

      Protože poslední dvě desetiletí nebyla řádně vedená kronika, ale tehdejší "kronikář" pouze hromadil materiály (programy koncertů a fotografie) a do osobních diářů zapisoval termíny akcí, ujala se nevděčné role Olga Jílková a za pomoci svého manžela se prokousala stohy papírů a vše uspořádala do kroniky. Oba současně sepsali historii posledních deseti let života sboru. Materiál jsem zredigoval, doplnil fotografiemi a graficky upravil. Výsledek vydala laskavě za velice příznivou cenu Tiskárna Akord Chomutov, s.r.o. jako brožuru pod názvem "Hlahol 1947-2007". Tato knížka navazuje na historii Hlaholu "Hlahol 1947-1997", sepsanou k jeho padesátým narozeninám místním historikem a příznivcem sboru Františkem Ježilem.

      Oba naši dirigenti současně sestavovali a se sborem nacvičovali vhodný repertoár. Zvolený zářijový termín nebyl příliš ideální, protože Hlahol stejně jako většina amatérských sborů zachovává o letních prázdninách klid, protože není kde zkoušet a kromě toho bychom se stejně obtížně scházeli. Dvouměsíční pauza má na výkon sboru samozřejmě devastující vliv, a tak na nácvik repertoáru byl necelý měsíc času. Proto jsme absolvovali už v netradičním termínu v září tradiční víkendové soustředění. Z výše uvedených důvodů byl repertoár zvolen jako průřez tvorbou sboru za posledních 25 let, kdy ho jako hlavní dirigent vede Miroslav Šulc. Oprašovaly se skladby, které máme na repertoáru už přes 2 desetiletí (Lukášova Missa brevis či Na horách, Opuštěný od Antonína Dvořáka), o něco novější (Mozartovo Graduale, Aleluja R. Thompsona či Černohorského Quare Domine) i skladby, zařazené do reprtoáru v posledních dvou letech. Průřezový byl repertoár i pokud se týká hudebních slohů - zahrnoval všechna hudební období od 16. do 20. století.

      Konečně se tedy přiblížil vrchol našeho několikaměsíčního úsilí - pátek 21. září 2007. Brzy odpoledne se zpěváci i spolupracující muzikanti sešli před Městskou galerií Špejchar, aby ještě před zpíváním absolvovali dechové cvičení - běhali jsme po schodech a nosili do prvního patra židle pro diváky a praktikáble pro zpěváky. Děvčata mezitím vyrobila překrásnou nástěnku s vybranými dokumenty ze života sboru a na stoly naaranžovala všechny sborové kroniky, aby si je mohli návštěvníci koncertu prohlédnout. Když bylo vše připraveno, absolvovali jsme zvukovou zkoušku a už jsme mohli očekávat začátek koncertu a vítat přicházející hosty. Ti postupně zaplnili výstavní síň, obsadili všechny připravené židle a mnozí museli zůstat stát, protože se na ně židle nedostaly.

      Krátce po 18. hodině koncert začal. Jeho hlavním hostem byla dlouholetá členka Městských divadel pražských paní Libuše Švormová. Celým večerem provázel moderátor Zdeněk Hejna.

      V první půli provedl Hlahol pod střídavým řízením obou svých sbormistrů Magdy Martincové a Miroslava Šulce svůj a capellový repertoár, nejdříve duchovní (G. O. Pitoni: Laudate Dominum, J. Gallus-Handl: Ecce quomodo, C. Saint-Saëns: Ave verum, R. Thomson: Aleluja, spirituál v úpravě P. Lindberga When the stars begin to fall, Z. Lukáš: Missa brevis), potom lidové písně v úpravách českých klasiků (A. Dvořák: Opuštěný, L. Janáček: Láska opravdivá, B. Martinů: Bolavá hlavěnka) a na počest nedávno zesnulého Zdeňka Lukáše jeho skladbu Na horách.

      Po přestávce vystoupil Komorní orchestr města Chomutova vedený Marií Fartákovou, který už dlouhá léta úzce s Hlaholem spolupracuje a nemohl samozřejmě na této akci chybět. Zahrál dvě skladby (A. Corelli: La Folia a E. Jenkinson: Rej skřítků). V závěru koncertu se k orchestru přidal opět Hlahol a obě hudební tělesa pod řízením Miroslava Šulce společně předvedla tři duchovní skladby (B. M. Černohorský: Quare Domine, W. A. Mozart: Sancta Maria, J. A. Koželuh: O salutaris hostia). V úplném závěru Hlahol bouřlivě tleskajícímu publiku zazpíval jako přídavek jedinou premiérovou skladbu, lidovou píseň V horném konci svíťá v úpravě současného skladatele Milana Uherka.

      Celý večer prokládala recitací i prózou sympatická paní Libuše Švormová. Její procítěný projev byl ještě zesílen faktem, že vše říkala zpaměti.

      V průběhu koncertu Hlahol poděkoval svým sponzorům a drobnými dárky ocenil své služebně nejstarší členy i trojici autorů výše zmíněné brožury.

      Po skončení koncertu večer pokračoval slavnostním přípitkem a posezením i neformálním zpěvem účinkujících s jejich hosty a příznivci v blízké internetové kavárně.

      Slavnostní narozeninový večer se mimořádně vydařil jak po umělecké (výkon sboru byl nadstandardní), tak po společenské stránce. Velký dík patří všem, kdo se na organizaci akce podíleli, ale především předsedkyni sboru Haně Koziolové, která celý organizační tým řídila a na všechno pamatovala.

Program:
G. O. Pitoni: Laudate Dominum
J. Gallus-Handl: Ecce quomodo
C. Saint-Saëns: Ave verum
R. Thomson: Aleluja
P. Lindberg: When the stars begin to fall
Z. Lukáš: Missa brevis
A. Dvořák: Opuštěný
L. Janáček: Láska opravdivá
B. Martinů: Bolavá hlavěnka
Z. Lukáš: Na horách
A. Corelli: La Folia (orchestr)
E. Jenkinson: Rej skřítků (orchestr)
B. M. Černohorský: Quare Domine
W. A. Mozart: Sancta Maria
J. A. Koželuh: O salutaris hostia
M. Uherek: V horném konci svíťá
 


Pavel Ježil, 26.9.2007


Datum poslední aktualizace: 18.12.2010