Tvůrce webu je i pro tebe! Postav třeba web. Bez grafika. Bez kodéra. Hned.
wz

23.-26.8.2007 - Mezinárodní festival sborového zpěvu Bohemia Cantat

Liberec


      V tradičním termínu, tj. poslední víkend v srpnu, se konal mezinárodní festival sborového zpěvu Bohemia Cantat. V letošním roce slavil jubileum - šlo o celkově 10. ročník a 5. konaný v Liberci. Mezi zpěváky z Chomutovska se už stal populárním, což vyjadřuje účast 22 z nich, z toho plná polovina byla z Hlaholu, dále šlo o členy Sboru od sv. Kateřiny a rodinné příslušníky.

      V organizačním výboru festivalu došlo pro letošní rok k významné změně na postu uměleckého ředitele - zakladatele obnovené tradice v Liberci Jana Staňka nahradil jeho přítel Libor Sládek. Změna se projevila v dramaturgii festivalu (např. zmizel alikvotní zpěv, jemuž je věnován samostatný festival v Praze), ale zůstala zachována báječná atmosféra celé akce. Podařilo se sestavit atraktivní program pro ateliéry (tentokrát nemusel být žádný zrušen pro nedostatek zájmu), snad všechny účastníky nadchl David Eben, který se je pokusil při společném zpívání seznámit se základy gregoriánského chorálu.

      Úspěšné byly i všechny tři festivalové koncerty - v pátečním v Kulturním a společenském centru v Lidových sadech se předvedli hosté festivalu, v sobotním v kostele Sv. Kříže kromě hostů vystoupily i dva festivalové ateliéry zaměřené na duchovní hudbu a v nedělním v Domě kultury již tradičně prezentovaly všechny ateliéry výsledky své třídenní práce a všichni účastníci si zazpívali několik společných skladeb.

      Stejně jako v předchozích letech byla atmosféra nádherná, pořadatelé usměvaví a milí (neexistoval pro ně žádný neřešitelný problém). Všichni účastníci už se těší na příští ročník.

      

      Přečtěte si také články o festivalu, které byly zveřejněny na dalších serverech: Bohemia cantat zahájena!, Vladimír Franz uvedl světovou premiéru komorního oratoria a Ohlédnutí za festivalem Bohemia Cantat 2007.

      


Datum poslední aktualizace: 18.12.2010