Tvůrce webu je i pro tebe! Postav třeba web. Bez grafika. Bez kodéra. Hned.
wz

10.6.2007 - Setkání sborů oblasti UČPS

Červený Hrádek


      Již do začátků 90. let minulého století sahá tradice setkávání sborů UČPS oblasti Ústeckého kraje, které se koná v každém sudém roce. Letošní proběhlo premiérově v nádherném prostředí nedávno zrekonstruovaného zámku Červený Hrádek. Akci přálo i počasí, takže se mohla uskutečnit pod širým nebem na zámeckém nádvoří. Krátkým vystoupením se představilo 7 sborů unie a jeden host.

      Program zahájil Krušnohorský pěvecký sbor z Teplic, vedený Miroslavem Tittelbachem. Velké uznání zaslouží druhý sbor v pořadí - Pěvecké sdružení severočeských učitelů (řídil Vlastimil Podlena). Protože jeho řady zdecimovaly choroby, přijeli jeho členové ve velmi komorním obsazení (12 zpěváků) podpořit akci pouze svojí přítomností. Nakonec se nechali přemluvit a za své improvizované vystoupení sklidili zasloužený aplaus publika - jejich výkon byl nečekaně kvalitní. Třetím sborem v pořadí byl ženský pěvecký sbor Clavis cordium z Mostu vedený Evou Šimkovou.

      Vystoupení Hlaholu (tentokrát ho řídila Magda Martincová a první sbormistr Miroslav Šulc se ujal role zpěváka) začalo s jistou nervozitou. Ze dvou v současné době aktivních tenorů se totiž dostavil pouze jeden. Druhý nebyl k sehnání - vyrazil do práce, mobil si s sebou nevzal. Začali jsme tedy s jedním tenorem, ale v průběhu první skladby se už ani neočekávaná posila objevila - tak se zabral do práce, že zapomněl na čas. Zbytek vystoupení jsme už tedy absolvovali kompletní.

      Po Hlaholu následoval nováček v Unii - dětský pěvecký sbor Happy Smile z Chomutova vedený Alenou Valevskou, který sympaticky svým mládím setkání oživil. Zpestřením programu bylo vystoupení hosta - folklorního souboru Skejušan z Chomutova, který udržuje tradici rusínské kultury.

      Program uzavřely místní sbory Ženský komorní sbor Jirkov pod řízením Šárky Navarové a mezinárodně ostřílený Vox cantabilis vedený Sylvou Palkoskovou. V úplném závěru všichni zúčastnění společně pod taktovkou Magdy Martincové zazpívali společnou skladbu - Za naším huménkem Zdeňka Lukáše.

      Akce se velice vydařila, velký dík patří přededkyni oblastního výboru unie Haně Kultové, která nesla tíži celé akce na svých bedrech, kromě místa setkání zajistila i finanční podporu od Severočeských dolů a.s. a dokonce se jí podařilo se sv. Petrem dohodnout nádherné slunečné počasí (přestože meteorologové vyhrožovali bouřkami). Všichni účastníci se rozjeli domů s dobrým pocitem, který si někteří přespolní umocnili ještě prohlídkou nádherného interiéru zámku.

      O akci si můžete přečíst i na serveru Unie českých pěveckých sborů zde. Fotografie si můžete prohlédnout zde.

Program Hlaholu:
Lasso Orlando di: Mattona mia cara
Lindberg Per: When the stars begin to fall
Dvořák Antonín: Opuštěný
Martinů Bohuslav: Bolavá hlavěnka
Mrkos Zdeněk: Debe prodávale
Lukáš Zdeněk: Na horách
Společná skladba:
Lukáš Zdeněk: Za našim huménkem


Datum poslední aktualizace: 18.12.2010