Tvůrce webu je i pro tebe! Postav třeba web. Bez grafika. Bez kodéra. Hned.
wz

10.12.2006 - 3. adventní koncert

Kostel sv. Ignáce v Chomutově


      Hlahol se stal už pravidelným protagonistou jednoho ze série koncertů, které několik let pořádá chomutovské Středisko knihovnických a kulturních služeb v kostele sv. Ignáce v podvečer každé adventní neděle. Protože letos je advent krátký (čtvrtou adventní nedělí je štědrý den), cyklus byl zahájen již týden před adventem, a tak se třetí koncert konal o druhé adventní neděli - 10.prosince.

      Hlahol pro několik koncertů v odbobí kolem vánoc kvůli zlepšení zvuku posílil svoji sopránovou sekci třemi zkušenými zpěvačkami ze dvou jirkovských sborů (Šárkou Navarovou a Ladou Bečkovou z ŽKS - našeho partnera pro následující koncert v Jirkově a Lenkou Zmátlovou z Vox Cantabilis). Za partnery tentokrát zvolil kromě tradičního a osvědčeného komorního orchestru vedeného Marií Fartákovou (byť pod novým zřizovatelem a novým názvem - Komorní orchestr města Chomutova) také čerstvý přírůstek UČPS dětský sbor Happy Smile ze základní školy v Havlíčkově ulici, vedený Alenou Valevskou.

      Samotný koncert zahájil před zaplněným kostelem krátkým proslovem náměstek primátora Chomutova Ing. Řehák. Poté herec mosteckého Divadla rozmanitostí Zdeněk Turek zarecitoval báseň a pak už začal vlastní koncert. V první části předvedl Hlahol pod vedením Magdy Martincové svůj a capellový repertoár: Salvum fac regem od G.P.Palestriny, pravoslavnou píseň Tebe poem D.S.Bortňanského, Locus iste Antona Brucknera, Aleluja anglického skladatele R.Thompsona a Gloria současného českého skladatele A.Tučapského za varhanního doprovodu Hany Ondráčkové. Potom uvolnil prostor svým mladým kolegům.

      Dětskému sboru Happy Smile řízený Alenou Valevskou předvedl pestrý program od baroka (Canticorum iubile G.P.Händela) přes koledy (české Veselte se, Kristus pán se narodil či latinská Qem pastores laudavere), lidové písně (sicilská O du fröhliche), současnou hudbu (Vánoce v lese P.Ebena až po silvestrovskou Den přeslavný v úpravě J.Krčka. Za svůj výkon sklidili zasloužený potlesk.

      Do druhé části koncertu nastoupil orchestr,vedený Marií Fartákovou. Nejdříve zahrál sám jednu větu z houslového koncertu Antonia Vivaldiho, potom doprovodil pod řízením Miroslava Šulce ve třech skladbách Hlahol: Končící rok světového génia Wolfganga Amadea Mozarta byl připomenut jeho skladbou Graduale (Sancta Maria). Následovalo Duo rorate barokního skladatele Kristiána Schuberta - sóla zazpívali Jitka Hlaváčová (soprán), Stanislava Crdlíková (alt) a Ivan Kanta (tenor). Dále společně provedli Pastorellu in G současného skladatele Františka Xavera Thuriho.

      Koncert vyvrcholil společným vystoupením všech tří hudebních těles, která provedla pásmo lidových koled (Veselé vánoční hody, Děťátko se narodilo, Pokoj, štěstí, zdraví, Já malý přicházím a Přišla jsem k vám na koledu) v úpravě Miroslava Šulce, který to vše dirigoval. Úplným závěrem koncertu byl ještě společný přídavek - koleda Vzhůru, bratři milí.

      Celý koncert lze hodnotit jako úspěšný. Spolupráce s dětským sborem Happy Smile se ukázala být šťastnou volbou: Mladé hlasy oživily program, děti přilákaly i posluchače, kteří na Hlahol běžně nechodějí - návštěva byla vyšší, než bývá na adventních koncertech Hlaholu zvykem.

Program Hlaholu:
Palestrina Giovanni Pierluigi: Salvum fac regem
Bortňanskij Dimitrij Stěpanovič: Tebe poem
Bruckner Anton: Locus iste
Thompson Randall: Aleluia
Tučapský Antonín: Gloria

Program Happy Smile:
Händel Georg Phillip: Canticorum iubile
lidová, upr.Seidel J.: Veselte se
lat. koleda: Quem pastores laudavere
Eben Petr: Vánoce v lese
sicil.lid., upr. Riedel F.: O du fröhliche
lidová: Kristus pán se narodil
Krček Jaroslav: Den přeslavný

Program Hlaholu s orchestrem:
Mozart Wolfgang Amadeus: Graduale (Sancta Maria)
Schubert Kristián: Duo rorate
Thuri František Xaver: Pastorella in G

Společný program:
Šulc Miroslav: Pásmo koled
Šulc Miroslav: Vzhůru, bratři milí


Datum poslední aktualizace: 18.12.2010