Tvůrce webu je i pro tebe! Postav třeba web. Bez grafika. Bez kodéra. Hned.
wz

24.9.2006 - Podzimní koncert

Galerie Špejchar v Chomutově


      Letošní podzimní sezóna začala pro Hlahol poměrně nezvykle brzy. Podzimní koncert měl být původně reciproční akcí za vystoupení na loňském adventním koncertu mužského sboru PSSU v Mostě. Ale devět dní před akcí oznámil náš partner, že pro onemocnění některých klíčových členů není schopen vystoupit. Konání koncertu bylo ohroženo, ale podařilo se nám zajistit kvalitní náhradu - školní pěvecký sbor Základní školy v Havlíčkově ulici se sympatickým názvem Happy Smile, vedený Alenou Valevskou.

      Koncert byl ve znamení několika premiér: Hlahol poprvé vystoupil v krásných před několika lety zrekonstruovaných prostorách galerie Špejchar, poprvé po 19 letech vystoupil jako host Hlaholu dětský sbor. A přestože o hudební doprovod závěrečných skladeb koncertu se postaral už dlouholetý partner - komorní orchestr vedený Marií Fartákovou, premiérově se představil veřejnosti pod novým názvem Komorní orchestr města Chomutova. Bylo to proto, že po několika destiletíchch, kdy tento orchestr reprezentoval ZUŠ v Chomutově, ztratilo současné vedení ZUŠ o toto těleso zájem a přestalo je podporovat.

      Před poměrně slušnou návštěvou (přes netradiční termín přišlo okolo 50 diváků) předvedl v první části koncertu Hlahol pod střídavým vedením obou sbormistrů Magdy Martincové a Miroslava Šulce svůj a capellový repertoár, a to jak duchovní (první tři skladby programu), tak úpravy lidových písní.

      Ve druhé části vystoupil hostující sbor a oživil program kvalitním provedením pestrého repertoáru. Přednesl úpravy lidových písní, zabrousil i do populární hudby (píseň Chválím tě, Země má Jaroslava Uhlíře a Zdeňka Svěráka). Nevyhnul se ale ani staré klasické hudbě (Lobe den Herren Johanna Sebastiana Bacha či Nebeští kavalérové Adama Michny z Otradovic). Za předvedený výkon sklidili zasloužený aplaus.

      Závěr večera obstaral opět Hlahol, tentokrát ve spolupráci s orchestrem a za řízení Miroslava Šulce se vrátil k nejoblíbenějšímu repertoáru svého sbormistra - duchovní hudbě.

      Přes problémy při organizaci koncertu lze akci považovat za úspěšnou, obecenstvu se líbil pestrý repertoár, velkým oživením bylo vystoupení na poslední chvíli zaskakujícího dětského sboru.

Program Hlaholu:
Bortňanskij Dimitrij Stěpanovič: Tebe poem
Schütz Heinrich: Meine Seele erhebt den Herren
Lindberg Per: When the stars begin to fall
Dvořák Ludvík: Opuštěný
Janáček Leoš: Láska opravdivá
Lukáš Zdeněk: Na horách
Mrkos Zbyněk: Debe prodávale
Mozart Wolfgang Amadeus: Graduale (Sancta Maria) - s orchestrem
Zach Jan: Beatus vir - s orchestrem


Datum poslední aktualizace: 18.12.2010