Tvůrce webu je i pro tebe! Postav třeba web. Bez grafika. Bez kodéra. Hned.
wz

20.5.2006 - Tibi laus

Festival duchovní hudby v Mostě


      Koncem loňského roku ukončil ze zdravotních důvodů svoji dlouholetou funkcionářskou činnost dosavadní (a zakládající) předseda našeho oblastního výboru Unie českých pěveckých sborů a hlavní organizátor předchozích 6 ročníků festivalu Paedr. Dušan Goll. Výbor UČPS se obměnil, a proto došlo i ke změně organizačního týmu festivalu. Organizace celé akce se iniciativně ujal ředitel ZUŠ F.L.Gassmanna v Mostě Antonín Vacek. Proto se místem přehlídky stal v letošním roce koncertní sál zmíněné školy. Vzhledem k současné dopravní situaci v Mostě (rekonstrukce silničních mostů a a z ní vyplývající špatná dostupnost kostela Nanebevzetí Pany Marie) zde proběhl i odpolední slavnostní koncert.

      O slavnostní zahájení se postaral Severočeský komorní orchestr Ústí nad Labem, který pod řízením Antonína Vacka zahrál 1. větu Serenády Es-dur Josefa Suka, Meditaci od téhož autora a 1. větu Malé noční hudby Wolfganga Amadea Mozarta. Potom už byla zahájena vlastní přehlídka sborů, vesměs účastníků předchozích ročníků Tibi laus: Krušnohorský pěvecký sbor z Teplic (řídil Miroslav Tittlbach), Clavis Cordium z Mostu (Mgr. Eva Šimková), Paleta z Karlových Varů (Drahomíra Hámová), Cantores sancti Venceslai z Mostu (Markéta Gabrielová), Hlahol z Chomutova (MUDr. Miroslav Šulc), Byzantion collegium musicae slavicae z Prahy (Ing. Eva Komárková) , Pěvecké sdružení severočeských učitelů z Mostu (PhDr. Zdeněk Frélich), Ženský komorní sbor Jirkov (Šárka Navarová) a Vox Cantabilis (MUDr. Palkosková).

      Výkony zúčatněných sborů v dopolední přehlídce posuzovala odborná porota ve složení Mgr. Magda Martincová, Mgr. Stanislav Jelínek a předseda poroty prof. Jiří Kolář, předseda Unie českých pěveckých sborů. Ta po polední pauze na setkání se zúčastněnými sbormistry zhodnotila výkony jednotlivých sborů a provedla výběr skladeb pro odpolední slavnostní koncert.

      Odpolední závěrečný kocert zahájilo mostecké žesťové sdružení Brass Collegium. Po něm vystoupily sbory z dopolední přehlídky a provedly skladby, vybrané porotou. Chomutovský Hlahol zazpíval skladbu letošního Jubilanta Wolfganga Amadea Mozarta Sancta Maria.

      Celkově lze letošní ročník přehlídky přes počáteční jisté organizační problémy (především v komunikaci mezi organizačním týmem, oblastním výborem UČPS a účastníky) hodnotit vcelku kladně. Akce se konala v pěkném, bohužel však nepříliš akusticky vhodném sále. Pro zúčastněné sbory to bylo nepříjemné především dopoledne, kdy jejich rozestavení na pódiu bylo ovlivněno postavením mikrofonů, které sloužily k záznamu jejich vystoupení. Přestávka mezi dopolední a odpolední částí byla příliš dlouhá, k tomu ovšem přispělo také odstoupení jednoho z přihlášených sborů, čímž se dopolední program zkrátil. Především odpolední koncert by si zřejmě zasloužil lepší prostředí. Příjemným překvapením naopak bylo, že při slavnostím závěru odpoledního koncertu sbormistři obdrželi CD se zvukovým záznamem dopolední přehlídky.

      Pokud jde o vystoupení Hlaholu, nelze tuto akci považovat za příliš úspěšnou, jak vyplynulo i z hodnocení poroty.

      O festivalu vyšly dva články na serveru UČPS České sbory: Předseda poroty prof. Jiří Kolář se ve svém článku Tibi laus 2006 věnuje především hodnocení sborů, předsedkyně oblastního výboru PSSU Ing. Hana Kultová v článku Tibi laus - druhý pohled zveřejňuje svůj pohled aktivního účastníka.

Program Hlaholu:
Josquin des Prés: Missa sexti toni (Gloria, Benedictus, 1. část Agnus Dei)
Thomas Tallis: Audivi vocem de caelo
Wolfgang Amadeus Mozart: Graduale (Sancta Maria)


Datum poslední aktualizace: 18.12.2010