Tvůrce webu je i pro tebe! Postav třeba web. Bez grafika. Bez kodéra. Hned.
wz

Máme deset nositelů Ceny Jiřího Popela

CHOMUTOV (moj) -- Vzácné hosty přivítal minulý týden ve středu rytířský sál chomutovské radnice. Vedení města sem pozvalo první laureáty nové ceny -- Ceny Jiřího Popela z Lobkovic. Ocenění, jímž napříště hodlá vyznamenávat i další osobnosti, které se výrazně zaslouží o rozvoj města či jeho propagaci. Letos, u příležitosti čtyřstého výročí svobodného královského města, občané či organizace nominovali šestatřicet lidí, z nichž radní vybrali deset -- pedagogy, sportovce, lékaře, odbojáře... Sedm si pro cenu přišlo osobně, dva, jimž byla cena udělena in memoriam, zastupovali příbuzní. Poslední vyznamenání, rovněž in memoriam, bude zasláno rakouskému velvyslanectví.
"Překvapilo mne to a zaskočilo zároveň. Mám ale samozřejmě velkou radost," svěřila se novinářům po skončení ceremoniálu jediná dekorovaná žena Marie Zlámalová. Když ji radní Pavel Markvart před předáním ceny ostatním představoval, připomněl, že všichni, kdo v Chomutově umí francouzsky, vděčí za své znalosti právě jí. "Francouzštině se věnuju i teď. Překládat sice nemohu, protože mám špatné oči, ale stále ji učím," prozradila na sebe.
Radost neskrýval ani další oceněný -- Milan Jindra: "Člověka potěší, když vidí, že někdo jeho práci uzná. Je to pro mne i příležitost zavzpomínat na žáky," prozradil tento pětaosmdesátiletý učitel chemie a biologie, který za katedrou prožil dlouhých padesát let. "Počítal jsem, že jsem za tu dobu učil tak dva tisíce studentů. I když jsem šel do penze, přemluvili mne, abych si před žáky stoupl třeba jenom několikrát v týdnu. Bral jsem to, nikoliv kvůli penězům, ale proto, že jsem učil rád a byl jsem mezi lidmi. Navíc mezi mladými člověk trošku omládne. Se studenty jsem vždycky dobře vycházel. Rád jsem s nimi hrával i volejbal. Dokonce jsme s těmi, co už ze školy odešli, udělali partu, která se pořád schází, více než čtyřicet let, a jednou týdně si zahraje. Kluci už jsou taky v důchodu," dodal s úsměvem a ještě zavzpomínal, jak zakládal v Chomutově střední zdravotnickou školu: "Byl jsem jejím první šéfem, vybudoval jsem ji vlastně od nuly. Ve špitálu mi půjčili šoféra a já jsem nejdřív objel podobné školy v republice, kde jsem nabral rozumy. Sháněl jsem pomůcky, učitele, dával do pořádku budovu, v níž se škola usadila a kde je dodnes."
Krásné chvíle spojené s předáváním cen na závěr zpříjemnil se čtyřmi skladbami pěvecký soubor Hlahol.

Na snímku přijímá gratulaci matrikářky Milan Jindra, jeden z čerstvých držitelů Ceny Jiřího Popela. Foto: Marie MOJZÍKOVÁ

Držitelé Ceny Jiřího Popela z Lobkovic pro rok 2005