Tvůrce webu je i pro tebe! Postav třeba web. Bez grafika. Bez kodéra. Hned.
wz

30.10.2005 - Oratorium Jan Hus

Kostel sv. Anny v Thumu (SRN)


      V neděli 30. října se Hlahol zúčastnil zajímavého projektu - obnovené světové premiéry oratoria německého skladatele první poloviny 19. století Carla Loeweho Jan Hus. Zlomky této zapomenuté skladby objevil kantor a varhaník z německého Thumu pan Eberhard Auerswald v různých archivech, sestavil partituru a nechal ji vydat tiskem. Nakonec s obrovským entuziazmem dal dohromady několik hudebních těles a sólistů ze dvou států a výsledkem bylo provedení téměř dvouhodinové skladby pod jeho vedením v jeho domovském kostele sv. Anny.

      Na premiéře se podíleli čtyři němečtí sólisté (Eva Weiss - soprán, Inga Lampert - alt, Michael Schaffrath - tenor a Daniel Wynarski - bas), pěvecké sbory kostela sv. Anny v Thumu, Greifeinsteinova gymnázia v Thumu, Cantores Sancti Venceslai z Mostu a chomutovský Hlahol. Doprovázel Krušnohorský symfonický orchestr Annaberg-Aue, řídil už výše zmíněný Eberhard Auerswald.

      Koncert proběhl ve skvělé atmosféře v obecenstvem zcela zaplněném kostele. Po skončení koncertu nadšené obecenstvo dlouhým potleskem vestoje děkovalo účinkujícím za jejich výkon, kterým vyvrcholilo jejich několikaměsíční úsilí při nácviku nelehké skladby.

      Toto provedení nemusí být jediné, předběžně se plánuje uvedení skladby v příštím roce v červenci na české straně Krušných hor.

      Několik fotografií z celé akce (koncertu, předchozí generální zkoušky i závěrečného přátelského posezení účinkujících zpěváků) je uvedeno na internetových stránkách mostecké římskokatolické farnosti. Prohlédnout si je můžete zde.

Program:
Carl Loewe: Johann Huss


Datum poslední aktualizace: 18.12.2010