Tvůrce webu je i pro tebe! Postav třeba web. Bez grafika. Bez kodéra. Hned.
wz

30.08.2004 - (jho) - str. 04

Sboroví zpěváci spojili svoje hlasy v Liberci

 

Servis na léto

Liberec - Sboroví zpěváci z celé republiky i ze zahraničí se sjeli o víkendu do Liberce na jednu z největších domácích přehlídek sborového zpěvu Bohemia Cantat. Vedle zajímavé tvorby nejrůznějších pěveckých ateliérů patřil mezi vrcholy festivalu zejména koncert Alikvótního zpěvu, který lze v Liberci slyšet jen velmi výjimečně.
Letošního ročníku festivalu Bohemia Cantat se účastnilo přes čtyři sta zpěváků, z toho čtvrtinu tvořili zahraniční umělci. "Přehlídka spojuje sborové zpěváky z celé republiky. Jednou za rok se tu mohou potkat zástupci z řady měst a společně tvořit i hovořit o nejnovějších zkušenostech. Ze zahraničí dorazili do Liberce většinou zpěváci z Německa, Itálie nebo Švýcarska," uvedl umělecký ředitel festivalu Jan Staněk.
Zpěváci pracovali o víkendu v šesti ateliérech, jejichž program tvořily skladby Antonína Dvořáka, hudba německého romantismu, anglická duchovní hudba, skladby Jana Míška, technika alikvótního zpěvu a jazzové skladby pro smíšený sbor. Výsledky festivalu mohli poprvé slyšet lidé v sobotu odpoledne v kostele v Klášterní ulici, kde se odehrál koncert alikvótního zpívání.
"Kdo předtím tuto techniku neznal, asi nevěřil svým uším," vyprávěl Staněk. "Alikvótní zpívání dovoluje díky rezonanci hlavy zpívat několik tónů najednou. Vzniká tak akustický efekt, kdy se nad hlasem vznáší druhý tón v barvě jakési zvláštní flétny. Díky fyzikálním jevům jde o naprosto čistý zpěv." Sobotní večer vyvrcholil slavností v Domě kultury, kde se představily soubor Tam Tam Orchestra nebo slovenské a německé pěvecké skupiny.
Samotným vrcholem přehlídky se stal závěrečný koncert, který se odehrál v neděli dopoledne v Domě kultury. Po vystoupení všech ateliérů zde znělo přes čtyři sta hrdel při společném zpívání. Koncert uzavřely skladby Antonína Dvořáka a Jana Míška. "Nakonec přišlo srdečné loučení a přísliby dalších setkání," řekl Staněk.

ALIKVÓTNÍ ZPĚV. V kostele v Klášterní ulici mohli lidé slyšet také jedinečnou techniku alikvótního zpěvu.